Поки більшість з нас переймається за додаткові сантиметри на талії, інші хвилюються через те, що переїдання може змінити мозок. І не дарма. Це показало нещодавно опубліковане дослідження. Думка про те, що мозок впливає на наші відчуття та поведінку, не є новою. Чи ми любимо щось, чи ненавидимо, що робимо і як почуваємося — за все відповідає його активність. І жирна їжа – не виняток.

Глибоко біля основи нашого мозку живе група клітин, які є складовою гіпоталамуса. Він, зі свого боку, контролює чотири типи людської поведінки, безпосередньо пов’язані з нашим виживанням. Серед них: боротьба, втеча, харчування та спаровування.

жирна їжа

Де в мозку те місце, яке відповідає за переїдання?

Гіпоталамус, як й інші частини мозку, складається з менших частинок. Їх називають за місцем, де ці малі структури розташовані. Візьмімо до уваги, наприклад, бічний (латеральний) гіпоталамус. Його назва вказує на те, що він розташований в бічній частині гіпоталамуса.

Той, хто цікавиться поведінкою людини, знає: вивчення впливу мозку на харчування неможливе без латерального гіпоталамуса, адже його структура відповідає за зменшення чи збільшення кількості приймань їжі.

Це відбувається завдяки модулюванню метаболізму, травлення, секреції інсуліну, смакових відчуттів та інших факторів. Можна зробити висновок: підвищена активність гіпоталамуса збільшує ймовірність переїдання.

Цей зв’язок помітили ще під час дослідів на тваринах. Вчені отримали результати, які показали, що гризуни з пошкодженим бічним гіпоталамусом часто відмовлялися від їжі. І навпаки — зі стимулюванням латерального гіпоталамуса тварини значно переїдали. Відтоді своєрідний зв’язок між харчуванням та цією частиною мозку широко та наполегливо вивчався.

Будьте певні, що багато досвідчених неврологів провели безліч годин за вивченням посередництва гіпоталамуса між нашим організмом та їжею.

Експеримент

Використовуючи різноманітні техніки, пов’язані з дослідженням клітин, вчені прагнули виявити, чи здатна дієта з високим вмістом жиру змінити природну активність клітин гіпоталамуса.

Експеримент проводили на мишах, що мали різний раціон: одних годували лише жирною їжею, інші ж харчувалися звичайними продуктами. 

Марк Россі з Університету Північної Кароліни та його колеги по дослідженню відстежили вплив ожиріння гризунів на зміну генів у деяких клітинах їхнього гіпоталамусу. Однак найбільші генетичні зміни відбулися в клітинах, які мають протеїн. Вони використовують швидкодійну збудливу хімічну речовину мозку під назвою глутамат.

Клітини нашого мозку зазвичай надсилають сигнал «припини їсти!», коли ми спожили достатньо продуктів. Але після того, як деякі миші впродовж двох тижнів харчувалися лише жирною їжею, ці сигнали їхнього мозку затихли.

Група Гаррета Стюбера, колеги Россі з Вашингтонського університету, розглядала поведінку генів у клітинах гіпоталамусу. І в одному типі — глутаматергічних нервових клітинах — виявилися великі відмінності. Клітини, що посилають сигнал «стоп», у товстих мишей активніші, ніж у худих. Однак це простежувалося лише на початку експерименту.

жирна їжа

Ще до того, як миші на дієті з високим вмістом жиру набрали вагу, певні клітини гіпоталамуса, що контролює апетит, перестали працювати належним чином. Це прямо вказує на те, що жирна дієта може сприяти переїданню

Попередня робота групи Стюбера вже передбачила, що глутаматергічні клітини є своєрідним «гальмом» під час споживання їжі. Коли дослідники їх деактивували, миші раптом почали переїдати. Вони також стали дуже гладкими. Але вчені так і не зрозуміли, як змінювалася активність цих клітин, коли гризуни набирали вагу.

Ожиріння наступає не за одну ніч

— зазначає Гаррет Стюбер.

Для вивчення поступового ожиріння в мишей його група розпочала нове дослідження.

Бажання переїдати – набуте

Науковці відгодовували худих тварин їжею з високим вмістом жиру. За два тижні такої дієти (ще до того, як миші помітно погладшали) активність глутаматергічних нейронів сповільнилася. Клітинна млявість тривала впродовж 12 тижнів.

Сповільнена реакція глутаматергічних клітин є невіддільною частиною споживання продуктів із високим вмістом жирів

Група Стюбера не знає, чи клітини головного мозку повернуться до свого нормального стану в разі здорової дієти. Вчений каже, що «важко буде стежити за одними ж і тими ж клітинами впродовж місяців».

Отже, дієта з високим вмістом жиру змінює бічний гіпоталамус, стримуючи нейронну відповідь організму на їжу, яку він споживає. Це послаблює ендогенне «гальмо», що вберігає людину від ожиріння та окремих харчових розладів.

Усе-таки, ми — те, що ми їмо. 

Підтримайте Токар
50 грн.

10% середньостатистичної статті,
або ж пів дня роботи нашого сервера

Підтримати
Ось вона, нагода стати причетним до розвитку незалежних медіа!
Коменти