Новий голова NASA Джим Брайдестайн 23 серпня назвав Плутон планетою. Знову!

Так нас учили в школі!

Пояснює своє рішення Джим Брайдестайн

Брайдестайн — професійний політик і друг Дональда Трампа. Саме з подачі останнього він був призначений на цю посаду. Критики вважають, що чоловік не має достатньої науково-технічної кваліфікації для виконання обов’язків директора NASA. Натомість він вивчав психологію, економіку та бізнес в Корнелльському університеті.

Плутон

Голова NASA Джим Брайдестайн

До призначення новий голова проявляв себе здебільшого в музейній та політичній діяльності. Відомий своєю суперечливою позицією у питанні кліматичних змін, він не схвалює витрати на дослідження клімату, а вплив людини вважає незначним. Кліматична ж криза, на його думку, надумана проблема. Виступав за посилення приватизації цивільної та військової діяльності NASA. Найбільшу ж увагу Брайдестайн спрямовує на ажіотажні теми: відправлення людини на Місяць і Марс, а також проблему Плутона.

Дотепер питання про статус Плутона вважалось закритим. На конференції Міжнародного Астрономічного Союзу 2006 року Плутон проголосили карликовою планетою. Вчені більш-менш зійшлись на думці, що вирізняти Плутон як 9-ту планету Сонячної системи було б нелогічно. У Сонячній системі є ще як мінімум 44 небесних тіла зі схожою масою та властивостями…

Та з цим досі не хочуть змиритися.

У штатах Іллінойс та Нью-Мексико Плутон весь час вважали планетою. Та і більшість американців не проти повернути Плутону цей статус, бо до позбавлення він був єдиною планетою, яку відкрили в Америці.

Мотивацію голови NASA зрозуміти неважко — таким чином він сподівається на симпатію публіки і закріплення сумнівно здобутої посади. Проте його аргументи непереконливі. Може додати тоді до планет ще 50 астероїдів, просто щоб не «образити їх»?

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти