Наша планета рухається довкола Сонця, як автівка на автостраді. Раз по раз дорогу «перебігають» різноманітні космічні об’єкти, в які можна врізатися. Більшість із них — мухи, яких просто розмаже по лобовому склу, але є й такі, що можуть нашкодити. Для уникнення зіткнень з астероїдами  країнам доведеться співпрацювати тісніше. На щастя, крок назустріч уже зробили США та ЄС.

Команди NASA та ESA (Європейське космічне агентство) зберуться у Римі наступного тижня для обговорення спільної місії AIDA (Asteroid Impact Deflection Assessment). Її завдання: вивчити потенційні можливості зіткнення спеціального космічного апарату з астероїдом.

Відхилити зіткнення

Суть місії — відхилити астероїд під назвою Дідим, який перетинає орбіти Землі та Марса. Космічний корабель зможе набагато ефективніше оцінити небезпеку від астероїдів, аніж наземні способи спостереження.

Влітку 2021 року NASA планує запустити тестовий космічний зонд DART. Він повинен зіштовхнутись із супутником Дідима під назвою Didymoon на швидкості 6,5 км/с. Так, в астероїдів теж бувають супутники. Італійський CubeSat LICIACube (кубічний супутник масою до 2 кг і об’ємом до 1 л) допоможе вивчити сам момент удару. Після цього ESA запустить зонд Гера у жовтні 2024 року вивчити наслідки зіткнення: ударний кратер, масу та локацію супутника.

Вчені обрали цю пару астероїдів через легкість їхнього вивчення. Супутник Дідима обертається досить повільно, щоб можна було змінити його орбіту. Впливати на швидші астероїди набагато важче. Тому ми не можемо змінювати орбіти астероїдів, які обертаються навколо Сонця.

Властивості Дідима, звісно, не такі, як у більш загрозливих астероїдів. Цей належить до категорії безпечних для Землі небесних тіл. Найближчої відстані до планети він досягне тільки 2123 року: вона становитиме 5,9 млн км — це у 15 разів далі, ніж від нас до Місяця.

Майбутній «системі відхилення», можливо, доведеться знешкоджувати набагато більші та швидші астероїди. Проте даний крок є важливим для захисту планети, адже навіть його може бути достатньо для захисту людства.

Наприклад, славнозвісний Апофіс 13 квітня 2029 року пройде повз нас на відстані 37 тис. км, а це уже в 10 разів ближче, ніж до Місяця.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти