Астронавти на борту Міжнародної космічної станції (МКС) проводять сотні різноманітних експериментів, але досліди з вогнем найкрасивіші. На перший погляд це може здатися забавкою, та космонавти виконують важливе завдання.

МКС

Астронавтка NASA Крістіна Кох біля стійки для горіння

Основна мета дослідів — зробити використання полум’я ефективнішим. У NASA стверджують, що експеримент має неймовірні наслідки для нашого теоретичного розуміння вогню і того, як сила тяжіння впливає на температуру та ефективність горіння. Розуміння фізики цього явища у космосі має вирішальне значення для безпеки майбутніх космонавтів і для розуміння й контролю полум’я в нас на Землі.

Якщо розгорнете будь-який підручник із горіння — побачите, що майже всі розроблені теорії ігнорують вплив гравітації.

Даніель Дітріх, вчений з Дослідницького центру Глена при NASA

Слабше тяжіння змушує вогонь горіти не так, як ми звикли. На космічній станції полум’я має здебільшого сферичну форму. На Землі гарячі та легші гази в полум’ї піднімаються вгору, а щільніше холодне повітря опускається донизу. Це створює і характерну форму вогню і спричиняє мерехтіння. За умов мікрогравітації такого не буде. Тому горіння там простіше, а вогонь має сферичну форму.

Результати експериментів на борту орбітальної лабораторії МКС допоможуть у підготовці до подальших космічних місій. В майбутньому перебування у невагомості може стати частішим, враховуючи заплановану колонізацію Марса та дослідження Місяця. До того ж на червоній планеті й на нашому супутнику гравітація значно слабша, а палити вогонь все одно доведеться. Тому важливо розуміти, як протікатиме горіння там.

Колись давно вогонь допоміг нашим далеким предкам у колонізації Землі, а тепер він допомагає нам колонізувати інші планети.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти