Однією з найбільших перешкод на шляху до виходу із «зони комфорту» є страх того, що ти не гідний, що ти не достатньо кваліфікований для певної роботи чи для своїх прагнень.

Цей страх, який вражає багатьох із нас, має назву: синдром самозванця.

Ви, можливо, впевнені зовні, але всередині все одно є побоювання та сумніви. 

Вам роблять комплімент та ви не приймаєте його, відповівши звичним: «Дякую». Ви починаєте заперечувати, а, іноді навіть принижуватися, кажучи, що ви того не варті.

Та сумніви самі собою не є чимось поганим. Ба більше, вони навіть корисні, якщо ви, звичайно, не сумніваєтеся постійно. Вони корисні, коли нам потрібно зробити якийсь важливий вибір. Ми намагаємося обрати найкращий варіант, тому, сумніваючись, ми зупиняємося, дивимось на ситуацію з різних боків, аналізуємо та доходимо висновку, що цей шлях — найкращий в цій ситуації.

В якомусь сенсі побоювання можна порівняти з фізичним болем — сигналом, який дає мозку зрозуміти, що в організмі щось не так.

Тобто, сумніви (в адекватній кількості) – це життєво необхідна річ. 

Що ж можна зробити, аби подолати неадекватну кількість сумнівів, з якою стикаєшся на кожному кроці? Пропонуємо декілька варіантів.

Наслідуйте мудрі слова Сократа: «Я знаю, що я нічого не знаю»

Людина фізично не може знати все на світі (і навіть технології тут не зарадять, принаймні поки що…). Не знати чогось — це нормально, а от не прагнути дізнаватися нове та ставити запитання — значний мінус.

Якщо ви хочете, але побоюєтесь змінити рід занять, бо «я на цьому не розуміюся», то в нас для вас гарні новини: новачки мають купу переваг. 

Починаючи від нових емоцій, які ви переживатимете — завершуючи «свіжим поглядом» на сферу, куди ви тільки-но прийшли. Буває так, що новачки помічають якісь недоліки чи пропонують нові, нетипові рішення, до яких не додумалися навіть спеціалісти, які працюють роками у цій галузі.

Згідно з дослідженням професора Гарвардської школи бізнесу Каріма Лахані, значна кількість питань розв’язується тими, хто перебуває поза сферою, де вони виникли.

Зосередьтеся на тому, що ви дізнаєтесь, а не на тому, що ви не знаєте

Припиніть критикувати себе! Аналізуйте свої промахи, знаходьте нові рішення, але в жодному разі не критикуйте себе. Наше мислення часто страждає від такого – це пригнічує. І лише підживлює комплекси, та аж ніяк не допомагає.

Змініть ставлення до помилок: не бійтеся, а радійте їм. 

Бо помилки — це неминуча частина навчального процесу, а не відбиток ваших недоліків.

Зрозумійте, що ви не одні такі

Дуже багато людей з різних прошарків і з різним статусом стикаються з тією ж проблемою. Від відомої акторки та випускниці Гарварду Наталі Портман до вашого сусіда-автомеханіка.

Подолати «синдром самозванця» непросто, але це реально. Наступного разу, коли ви опинитесь поза зоною комфорту — не зосереджуйтеся на своїх невдачах.

Краще зверніть увагу на здатність навчитися на помилках та можливість мислити інноваційно. 

Коменти