Ми живемо в надзвичайно динамічному світі, що змінюється просто на наших очах. Ранкову каву вже годі уявити без стрічки новин, Google Maps замінили розкладні паперові мапи, а президенти виграють вибори завдяки обіцянкам створити «державу в смартфоні».

Водночас змінюються й речі, на які ми звертаємо куди менше уваги. Мова про організацію протестів, їхню механіку. Якщо раніше люди збиралися за допомогою сарафанного радіо чи ЗМІ, то тепер все зовсім інакше. А почалося все на такому далекому Близькому Сході, під час «Арабської весни», коли люди вперше виступили проти уряду, об’єднавшись у Facebook та Twitter. Революція Гідності розпочалася з допису Мустафи Найєма, хоча зараз про це не кожен згадає. З месенджером Telegram були тісно пов’язані московські, іранські та гонконзькі протести.

Сутінки богів

Протести в Гонконгу є однією з двох головних тем про Китай, нарівні з торговою війною США проти КНР. Протестні акції тривають вже понад пів року і поки й не думають припинятися. Їм активно чинить опір китайська влада, що стала на бік гонконзької адміністрації, про що ми писали тут.

Спочатку протестувальники використовували Facebook та Telegram, як найпопулярніші засоби для спілкування. З їхньою допомогою можна швидко зібрати гонконзьке суспільство, яке більше нагадує суспільства західних держав, аніж китайське (принаймні наразі). Однак упродовж року відбулося кілька подій, які змусили гонконжців змінювати засоби спілкування.

Насамперед стався скандал довкола Cambridge Analytica,  який підірвав довіру до компанії Марка Цукерберга у всьому світі. Компанія втратила чимало грошей і авторитет, який досі намагається відбілити за допомогою жорсткішої політики захисту даних.

Друга подія – це нещодавній скандал навколо витоку даних московських протестувальників у месенджері Telegram. Раніше повідомлялося, що засновник месенджера Павло Дуров погодився видавати силовикам IP-адреси й номери телефонів підозрюваних в тероризмі.  Хоча пізніше Дуров наголошував, що листування й надалі залишаться приватними, це підірвало довіру і до Telegram також.

Спарені пристрої, до бою!

Скандали довкола  Facebook і Telegram змусили гонконжців шукати нові рішення для убезпечення від того, що Китай може вирахувати їх. І вони знайшли вихід із ситуації — децентралізований месенджер Bridgefy.

Додаток може з’єднати ціле місто звичайним Bluetooth завдяки так званій «комірковій мережі». Швидкість передачі повідомлень залежить від того, чи далеко від вас співрозмовник. Скажімо, найшвидше месенджер доставляє повідомлення на відстані до ста метрів. Якщо співрозмовник далі, то повідомлення «перестрибує» з телефона на телефон, аж доки не знайде адресата. Така технологія має як переваги, так і недоліки, адже гарантує анонімність, однак робить вас залежними від людей навколо.

Більшість людей завантажує додаток перед великими спортивними подіями та музичними концертами. Однак останнім часом ми спостерігаємо стрибок у завантаженнях із Гонконгу, що пов’язано із протестами.

Хорхе Ріос, виконавчий директор Bridgefy

Bridgefy дозволяє спілкуватися не тільки з контактами, але й з будь-ким, хто має цей додаток і перебуває в зоні дії Bluetooth вашого смартфона. Це дуже добре для протестувальників, адже вони більше не залежать від під’єднання до мережі. Китаю ж залишається розраховувати лише на тих, хто користується Huawei чи Xiaomi.

В сучасному, надзвичайно динамічному, світі важко робити прогнози. Майже не можливо точно сказати чи завершаться гонконзькі протести за місяць чи за рік, у часи, коли за день або й годину можна перевернути світ догори дриґом.  Можна сказати одне: протестувальники отримали перевагу, адже тепер не залежать від влади, яка контролює провайдерів і має доступ до даних про Інтернет-трафік.

Як гонконжці розіграють цей козир? Покаже лише час. Тому стежте за Tokar.ua — ми триматимемо вас в курсі.

Коменти