Хлонг Тоей в Бангкоку — це один із найщільніше забудованих районів тайської столиці. Тут не те, що між людьми — між будинками яблуку ніде впасти. Ця частина міста має площу лише 13 км2, однак є домівкою для понад ста тисяч людей. Більшість населення району — це бідні працівники порту, розташованого поруч. Вони мешкають в нетрях, які більше нагадують фавели околиць Ріо, аніж один з центральних районів столиці країни.

Міська влада розпочала кампанію зі спорудження спортивних майданчиків для населення Бангкока. Проєкт реалізовували в межах урядової програми «Простір, що змінює життя», а її метою було покращення відносин всередині суспільства та створення безпечних місць для дитячих ігор.

Ігрові майданчики почали з’являтися в кожному районі тайської столиці. Майже в усіх — але Хлонг Тоей залишався головним болем архітекторів. Розв’язати проблему вдалося одному з урядових підрядників, компанії AP Thai.

Працівники компанії виявили чималу кількість «непотрібного простору» між будинків місцевих жителів, який переважно використовувався, як сміттєзвалище. 

Питання про порядок на цій території було винесене на громадське обговорення і місцеві жителі гаряче підтримали пропозицію.

Це вперше, коли відкривається футбольний майданчик не на відкритій площі

Речник AP Thai

Архітектори AP Thai створили концепцію «Незвичайне футбольне поле». 

Вони вирішили побудувати футбольні майданчики на місці розчищених звалищ Бангкока. Через брак місця футбольні поля можуть мати дуже різну форму, але спроєктовані так, щоб жодна з команд не мала переваги в грі.

Футбольний майданчик замість сміттєзвалища: до і після. Банґкок, Хлонг Тоей

Футбольний майданчик замість сміттєзвалища: до і після. Бангкок, Хлонг Тоей

Зверніть увагу на форму майданчика.

Зверніть увагу на форму майданчика.

Проєкт реалізували 2018 року, і відтоді один з найбідніших районів Бангкока суттєво змінився. Це чудовий приклад того, що будь-яке місце, навіть таке, що здається безперспективним, можна зробити затишним. А головне, прибрати звідти сміття.

Коменти