Інженери MIT повідомили, що їм вдалося створити найчорніший матеріал з усіх, відомих раніше. В основі технології – вуглецеві нанотрубки, які вертикально розмістили на алюмінієвій фользі. Матеріал поглинає 99, 995% світла, що робить його у десятки разів чорнішим за інші «чорні», стверджують науковці.

«Найчорніший чорний» вже експонується у виставковому залі Нью-Йоркської фондової біржі. Він є частиною виставки «Спокута марнославства». Чорна фольга огортає діамант вартістю 2 млн доларів й затьмарює блиск каменю. Автор композиції – митець Дімут Штребе.

Авторами дослідження стали Браян Уордл, професор аеронавтики в MIT, та Кеханг Цуй із Шанхайського університету. Найцікавіше те, що вони не мали на меті створити настільки чорний матеріал.

Воля випадку

Уордл та Цуй проводили дослідження, метою якого було покращення здатності матеріалів проводити струм та тепло. Задля цього вони вирощували вуглецеві трубки на провідниках, як-от мідь чи алюміній.

Під час досліджень на поверхні алюмінієвої фольги постійно утворювався шар оксигену, коли та вступала в контакт із повітрям. Це створювало проблеми при вирощуванні нанотрубок. Щоб позбутися нашарування оксиду, науковці помістили фольгу в соляний розчин, а потім перенесли матеріал одразу до печі, так, щоб вона уникла контакту із повітрям.

Після видалення оксидного шару на фользі Уордл та Цуй нарешті змогли успішно завершити експеримент. Як виявилося, в таких умовах для вирощення вуглецевих нанотрубок потрібна набагато менша температура печі, а провідність струму та тепла збільшилася, як і очікувалося.

Це ідеальне випадкове відкриття

Браян Уордл

От чого зовсім не очікували науковці, так це матеріалу насиченого чорного кольору. Результати показують, що матеріал відбиває менше світла, аніж всі інші надчорні матеріали, включно з Vantablack. Це означає, що матеріал може мати нерівності та опуклості, однак їх навряд чи помітить людське око.

Де застосуємо?

Насамперед, в астрофізиці. Чорний колір може допомогти позбавитися від небажаного відблиску під час спостережень. Також надчорні матеріали можна застосувати для калібрування інфрачервоних датчиків при виробництві спектрометрів та, зрештою, в мистецтві.

Однак дослідники ще не зовсім впевнені в механізмі, що сприяє непрозорості матеріалу. Вони підозрюють, що це стосується комбінації алюмінію та вуглецевих нанотрубок. Тож, отримавши найчорніший матеріал, нам ще слід зрозуміти чому він такий чорний.

Коменти