Це перша презентація повністю нового продукту Huawei з часу введення заборони американським компаніям на торгівлю з китайськими. Попри втрату доступу до американського програмного забезпечення, Huawei вирішила не закриватися в мушлі китайського ринку, а поборотись за покупця. Тому цілком логічно було б подумати, що основну ставку китайський вендор зробить саме на технічний бік нових смартфонів Mate 30 та Mate 30 Pro.

Один у полі воїн

Презентацію проводив голова правління Huawei Consumer Business Group, що відповідає за розробку та продаж смартфонів у всьому світі, Річард Ю. П’ятдесятирічний Ю є одним з найкращих спікерів компанії, за що його на батьківщині називають «Хвальком Ю».

Річард Ю презентує нові моделі Huawei

Річард Ю презентує нові моделі Huawei

Річард Ю прийшов в Huawei, отримавши ступінь магістра в університеті Сіньхуа 1993 року. Спочатку він працював у відділі зв’язку й швидко дослужився до заступника голови підрозділу, що розробляв та продавав 3G-обладнання.

2004 року Річарду доручили європейський напрям Huawei. Ю показав себе талановитим менеджером й домігся швидкого підписання контракту із голландською Telfort. А вже наступного року Huawei стала постачальником телекомунікаційного обладнання для Vodafone Group — другого за величиною мобільного оператора у світі.

2011 року Ю став директором відділу стратегії та маркетингу в Huawei. Тоді китайські смартфони сприймались як дешеві копії Apple, Samsung та Nokia, і навіть на китайському ринку Huawei мала не більш ніж 5%. Прийшовши до влади, Річард Ю перепрофілював виробництво з бюджетних смартфонів на середній та високий ціновий сегменти. Саме при Ю Huawei розпочала виробництво HiSilicon Kirin, який зараз є одним з найкращих процесорів на ринку. Річард Ю — один із топменеджерів компанії та постійний член ради директорів Huawei.

Програмне забезпечення

Мюнхенський зал, де проходила презентація нових Mate 30 та Mate 30 Pro, був вщерть заповнений людьми. І це попри те, що компанія Google підтвердила інформацію про відсутність їхніх продуктів на нових пристроях від Huawei. Тому, гадаю, варто розпочати з софтверної частини.

Нова модель Huawei Mate 30 Pro

Нова модель Huawei Mate 30 Pro

Нові Mate 30 та Mate 30 Pro працюють на EMUI 10 яка, за словами Річарда Ю, базується на Android 10.  

Нова операційна система отримає темний режим та можливість керувати смартфоном жестами за допомогою сенсора, вбудованого у «моноброву» смартфона. Також особливістю нової EMUI 10 є те, що штучний інтелект може керувати поворотом екрана за допомогою визначення розміщення вашого обличчя. Смартфон вміє прибирати повідомлення й сповіщення месенджерів, коли «помічає» перед собою не лише обличчя власника.

https://twitter.com/HuaweiMobile/status/1174669667266433024

Повідомляється, що Facebook, WhatsApp та Instagram можна буде завантажити з «хуавеївських» сховищ для програм. Однак, якщо ви захочете переглянути відео на YouTube, то вам доведеться робити це не в фірмовому додатку, а через браузер.

Huawei інвестує мільярд доларів у компанії, які розробляють програмне забезпечення, аби вони адаптували свої додатки до її пристроїв. Річард Ю повідомив, що уже понад 45 тисяч додатків можна завантажити в AppGallery, однак не назвав жодного з них.

Апаратне забезпечення

Китайський вендор, втративши програмне забезпечення, вирішив пограти сталевими м’язами. В основі Mate та Mate 30 Pro є процесор Kirin 990 зі вбудованим 5G модемом. Він має дві переваги. По-перше, Kirin 990 на 36% менший за Exynos 9825 та Snapdragon 855. По-друге, він енергоефективніший, як порівняти з конкурентами.

Завдяки Kirin 990, Huawei Mate 30 Pro завантажує дані вдвічі швидше за Samsung Note 10+ 5G та у 25 разів швидше за смартфони із 4G

Річард Ю

Гордістю смартфонів лінійки Mate 30 та Mate 30 Pro, безумовно, є 40-мегапіксельна камера. За словами Ю, вона здатна отримувати хорошу картинку навіть там, де людське око майже нічого не побачить. Також камера може записувати відео у слоу-мо зі швидкістю у 7680 кадрів у секунду.

Huawei

Порівняння нічного режиму в Samsung Note 10+ та Huawei Mate 30 Pro (хлопці мають почуття гумору)

Екрани Mate 30 та Mate 30 Pro трохи відрізняються. У Mate 30 звичний екран, а в Mate 30 Pro екран вигинається по краях пристрою. Через це Huawei довелося «позбутися» кнопок регулювання звуку. Тепер гучніше чи тихіше можна зробити за допомогою дотику до вигнутої частини екрана. Також є невелика різниця у розмірах — Mate 30 має 6.62-дюймовий екран, а у Pro версії він — 6.53 дюйма у діаметрі.

Батареї смартфонів також мають мінімальну різницю: у Huawei Mate 30 — 4200 мА-годин, а у Mate 30 Pro — 4500 мА-годин. Обидва пристрої підтримують швидке заряджання. «Старша» версія Mate 30 Pro отримала 8 ГБ оперативної та 256 ГБ доступного сховища для файлів, «молодша» Mate 30 має вдвічі менше сховище.

Смартфони лінійки Mate 30 будуть доступні в шести кольорових варіантах, включно з двома кольорами штучної шкіри: зеленим та помаранчевим. Інші кольори — срібний, зелений, фіолетовий та чорний.

Коштуватимуть смартфони від китайського вендора трохи дешевше, аніж їхні конкуренти із Samsung та Apple.

За бюджетну версію Huawei Mate 30 проситимуть 799 євро, а за Mate 30 Pro — 1099 євро. 

Що ще презентували?

Окрім Huawei Mate 30 та Mate 30 Pro, компанія представила ще кілька продуктів. Це смартфон високої цінової категорії, бездротові навушники, смарт-годинники та смарт-тб. Однак, якщо телефони презентували понад годину, то на решту продуктів було виділено лише 20 хвилин із 1,5-годинної презентації.

Варто відзначити Huawei Mate 30 RS, який має аж 12 ГБ оперативної пам’яті та сховище на 512 гігабайтів.

За словами Річарда Ю, смартфон покритий шкірою ручної обробки, а дизайн створено за подобою спорткарів Porsche. Коштує такий смартфон удвічі дорожче за Mate 30 Pro.

Якщо в якогось китайського мільярдера зламався старенький Vertu, то це гідна йому заміна. 

Загалом, можна сказати, що Huawei випустила справді вартісні смартфони за прийнятною ціною. Чи варто його купляти, якщо там немає продуктів від Google? На це питання кожен відповідає сам.

Уже зараз можна сказати напевно, що Huawei не зможе гідно конкурувати із Samsung чи Apple поза межами Китаю. Наслідком цього стануть зниження продажів й падіння прибутків. Однак варто віддати Huawei належне. Адже після такого матчу престижу в компанії є всі шанси повернутися наступного сезону.

Коменти