Спроби Північної Кореї обійти санкції тривають. Пхеньян давно цікавиться криптовалютами й нещодавно зібрав іноземних крипто-експертів на першій в історії країни конференції блокчейну і криптовалют. На ній стало відомо, що країна взялася за розробку «національної» криптовалюти.

Цифрова валюта, яка ще не має назви, буде «більше схожою на біткоїн або інші криптовалюти», — заявив Алехандро Као де Бенос, чиновник, що відповідає за цей напрям у Північній Кореї, повідомляє VICE News.

Розробка ще перебуває на ранніх етапах, але КНДР вже має досвід майнінгу та зламу бірж, необхідний для створення власної криптовалюти.

Хоча біткоїн і пропонує деяку анонімність, правоохоронним органам та урядам стало простіше відстежувати електронні платежі та більш-менш успішно деанонімізувати деяких власників рахунків. Але з іншими криптовалютами складніше. Тож, створюючи власну криптовалюту, Пхеньян зможе контролювати те, як вона працює, і тих, хто має доступ до неї — з тих самих причин Росія, Венесуела та Іран досліджували подібні проєкти.

КНДР має  всі шанси реалізувати проєкт криптовалюти

Нещодавно північнокорейських хакерів звинуватили у крадіжці криптовалют, щоб уникнути санкцій, накладених на банківські системи. А 2017 року Пхеньянський університет науки й технологій почав пропонувати студентам crash course з криптовалют та блокчейну.

Може, Пхеньян і здатен створити власну криптовалюту, але експерти не впевнені, що проєкт буде успішним у довгостроковій перспективі. 
Путін та Кім Чен Ин під час зустрічі у Владивостоці

Путін та Кім Чен Ин під час зустрічі у Владивостоці

Хоча представники Північної Кореї не розголошують, хто з гостей буде на наступній конференції з блокчейну, але можемо припустити, що представники Росії сидітимуть в перших рядах. Адже останніми роками країни прагнуть «тісніших торговельних зв’язків» (згадайте квітневу зустріч Путіна з Кім Чен Ином у Владивостоці).

Як це допоможе Пхеньяну?

Криптовалюти — доволі непередбачувані й мало піддаються державному контролю. Система блокчейн розроблена без прив’язки до центральних банків чи великих серверів, тож шифрування приховує будь-які записи про учасників транзакцій з криптовалютами.

Іронія полягає у тому, що тоталітарний комуністичний режим використовує надбання капіталізму задля власної вигоди. Інженерно кажучи, жорстка централізована система використовує гнучку децентралізовану, аби укріпити свою міць.

Приховування будь-якої інформації «розв’язує» руки адептам ядерних випробувань і тортур. 

Не секрет, що Північна Корея може наслідувати приклад Ірану, який використав блокчейн задля уникнення санкцій. Оскільки США накладає санкції на «легальну», банківську систему, Північна Корея не може проводити банківські перекази світом. Утім, ніщо не заважатиме їй робити це криптовалютою, на яку просто неможливо накласти санкції.

Можливо, на нас чекає ера авторитарних країн з альтернативними інституціями, фінансовими системами та законодавством?

Коменти