Знайомі з ситуацією, коли ваш кіт радше поспить не в новому будиночку, який ви для нього купили, а в коробці з-під нього? Так, коти справді бувають дивакуватими… Та, може, вашому улюбленцю сподобаються будинки для безпритульних котів від архітекторів Лос-Анджелеса?

коти

До доброї справи вони підійшли креативно — спроєктували стильні «коробки» з перероблених матеріалів. Використали піддони, коробки з-під молока, дерев’яні та металеві ящики тощо.

Кілька прикладів

Цей модульний будинок дуже простий та зручний у використанні. За допомогою магнітів, які з’єднують деталі, можна підлаштувати все під вподобання тварини. Кіт може спокійно відпочити нагорі, лежачи на травичці, чи пошкребти свої кігті об плитку з килимовим покриттям. Стінки можна легко від’єднати для заміни чи прибирання. А фетрова прокладка внизу допомагає легко пересувати конструкцію, не дряпаючи підлогу.

Ось цей двадцятигранний будинок зроблений зі спресованих пластикових ящиків та металу, які закладаються між дерев’яними плитами. Чорна фарба додає таємничості. Не дарма дизайнери назвали це своє творіння «Підземельне кубло».

коти

Тут картонна коробка перетворилася на конструктор, покритий прозорим пластиком. Проєктуючи схованку, архітектори передбачили можливість трансформації будинку. При додаванні інших модулів можна вмить перетворити його з комфортного місця для сну на лабіринт для ігор.

Ні, це не тумба, яку можна поставити біля ліжка. Цю бетонну конструкцію з трьома ящиками можна закривати чи залишати відчиненою.

коти

Навіть архітектори піклуються про конфіденційність котів краще, аніж Facebook про конфіденційність своїх користувачів…

Для створення цієї кулі використали звичайний м’яч для йоги. Екстер’єр будинку вилитий бетоном, а інтер’єр оздоблений переробленим канатом. А кубло на вигляд нагадує кабіну космічного корабля.

Перпендикулярно прикріплені три сірі труби з купою отворів дозволяють тварині вільно пересуватися та входити-виходити, де заманеться. Підлога вистелена блакитним фетром. Виготовлений будинок із міцної фанери.

коти

«Двері» цього житла зробили у вигляді підвішених планок із тикового дерева. А бетон використовують через його тепломісткість: вдень стінки вбирають у себе тепло, а вночі віддають його всередину. Тому кіт не змерзне взимку при сильному вітрі.

Подібні хатинки для тварин вкрай необхідні. Вони стають прихистком, який захищає від дощу або сонця.

Такі будиночки можна купити, а зібрані кошти підуть на підтримку некомерційної організації FixNation, яка піклується про бродячих котів у Каліфорнії. У Лос-Анджелесі найбільша кількість безпритульних котів у США — за різними оцінками, від одного до трьох мільйонів. Якщо тварина потрапляє в притулок – її стерилізують, а потім відпускають на вулицю. Тих, кому пощастило — віддають у добрі руки.

Ініціатива не нова, можете подивитися та оцінити дизайн будинків 2017 року.

Коменти