Перед вами дві піци. Перша без м’яса, а друга — з м’ясом. Яку ви замовите?

Піца без м'яса

Піца без м’яса

Піца з м'ясом

Піца з м’ясом

Тут немає правильної відповіді — це справа смаку. Але якщо ви обрали перший варіант — вітаємо! Якщо другий, то ви маєте дещо знати. Але повернемося до цього трохи згодом.

До чого тут глобальне потепління

Середня глобальна температура на Землі почала стрімко зростати з 1975 року — на 0,15-0,20°C що 10 років.

Згідно з дослідженням вчених з NASA, 2014-2018 роки були найтеплішими із зафіксованих. 

І все це через збільшення викидів в атмосферу. Тенденції до потепління найсильніші в арктичному регіоні (звідси й танення льодовиків). Як наслідок — підвищення рівня моря. Зростання температури також сприяє сезонам пожеж, що тривають довше, ніж раніше, інтенсивнішим опадам, тепловим хвилям, які є навіть в океанах, та зміні екосистем.

Як пов’язані піца та глобальне потепління?

А дуже просто — тими самими викидами. Процес приготування піци є доволі енерговитратним. Саме виробництво їжі спричиняє приблизно чверть викидів, небезпечних для довкілля (інші 3/4 це опалення, транспорт та виробництво одягу).

До 80% цієї енергії витрачається через надлишок тепла й шуму від неефективного обладнання, холодильників, освітлення та систем кондиціонування. Вуглецевий слід (англ. carbon footprint) — це своєрідне мірило шкоди, яку людство завдає планеті у вигляді парникових газів.

Можете виміряти свій особистий слід:

м'ясо

Виробництво молочних та м’ясних продуктів є найшкідливішим

Піца з м’ясом

Друга піца приготована із додаванням м’яса. Отже, шкода довкіллю від її споживання автоматично підвищується у кілька разів.

Науковці з Оксфордського університету стежили за дієтами понад 50 тис. осіб у ​​Британії. Люди, що вживали понад 100 г м’яса на день і стали вегетаріанцями, зменшили свій вуглецевий слід на 60%. Тобто кожен з них зменшив кількість викидів вуглекислого газу на 1,5 тонни на рік.

Звичайно, якщо ви з’їсте шматочок піци — Земля не вибухне (але це не точно). Однак ми закликаємо вас бути ековідповідальними: споживати менше м’яса, купувати сезонні продукти, садити дерева та сортувати сміття. І вуглецевий слід зменшите, і Землю врятуєте.

Коменти

ПавлоМ

Виходячи з графіку, зараз українці можуть обрати золоту серединку: і знизити вуглецевий слід, і м’ясо споживати, і українцем лишатися – їсти свинину.

Kosmopolit

Щоб забезпечити організм людини необхідною к-тю білку потрібно в два рази більше зїдати рослинної маси. По друге рослинний світ не має деякі незамінні амінокислоти які важливі для огранізму людини. Тільки мясо вміщає весь повноцінний набір амінокислот. Я рекомендую просто їсти рибу.