Ми звикли вважати, що все хороше створюється десь далеко і лише згодом приходить до України. Натомість українські винахідники вважають інакше й розробляють проєкти світового масштабу. Завдяки локальному виробництву створюються нові робочі місця, в Україну залучаються нові інвестиції, а винахідники успішно продають свої продукти.

В п’ятницю, 27 вересня в Запоріжжі пройде виставка «International IT Forum», де будуть представлені вітчизняні винаходи. Ми ж поки розкажемо, що чекає на відвідувачів виставки.

Open Data Lab

Бот Назар від Open Data Lab

Бот Назар від Open Data Lab

Open Data Lab розробляє чат-ботів у сферах Open Data та E-health. Продукти компанії допомагають містам ставати ефективнішими та привабливішими для інвестицій, державі — економити гроші, а мешканцям міст — мати більше контролю над життям міста.

На виставці розробники презентують можливості сіті-бота Назара, що вже рік працює у Маріуполі й незабаром почне роботу в Запоріжжі.

За даними розробників, кожна інвестована в нього гривня приносить місту понад 6 грн. 
Медбот Марта

Медбот Марта

Інша розробка — медичний бот «Марта», що допомагає знизити навантаження на лікарні й підвищити медичну освіченість населення.

Жалюзі, що виробляють електроенергію з сонця — SolarGaps

Розумні жалюзі SolarGaps

Розумні жалюзі SolarGaps

Винахідники зі стартапу SolarGaps створили розумні жалюзі, які виробляють електроенергію з сонячних променів. Ось так просто. Але ідея так добре зайшла споживачам, що на Kickstarter замість потрібних для розробки 50к$ було зібрано вдвічі більше.

На вигляд це звичайні жалюзі, керувати ними можна зі смартфона. Окрім того, вони самі налаштовують ламелі під кутом нахилу, потрібним для максимізації отриманої енергії. 

2017 року було встановлено перші такі панелі в Україні, Іспанії та Нігерії, і відтоді компанія отримала вже понад тисячу замовлень з України й планує вийти на ринок США та Канади. Окрім участі в акселераторі НАХ, стартап отримав грант на 1 млн євро від Єврокомісії.

ZIR

Проєкт ZIR представить експозицію з 10 відомих картин, що «оживають» завдяки технології доповненої реальності. ZIR поєднує високі технології та мистецтво.

Вулики зі штучним інтелектом — Amohive

Вулики зі штучним інтелектом Amohive

Вулики зі штучним інтелектом Amohive

Бджоляр має постійно стежити за станом своїх бджіл, це непроста щоденна робота, яку хоче полегшити стартап Amohive. Винахідники створили розумні вулики, оснащені датчиками, що живляться від сонячної панелі.

Щогодини сенсори збирають дані про температуру повітря всередині та зовні вулика, вологість, концентрацію CO2. Вбудований мікрофон допоможе почути, що відбувається у вулику (так досвічені бджолярі можуть визначати, чи хворіє бджолина сім’я). Завдяки даним про вагу бджоляр знатиме, скільки бджіл зараз у вулику, скільки там меду.

Дані з пасіки завантажуються на сервер, а власник пасіки може в реальному часі відстежувати статистику через додаток на смартфоні. 
Додаток для стеження за смарт-пасікою Amohive

Додаток для стеження за смарт-пасікою Amohive

Самі вулики виготовляються з полістиролу, завдяки чому не гниють, не набрякають й не псуються. Для довідки: в ЄС зараз працює близько 15 млн вуликів, і 1.5 млн з них щороку замінюються новими.

Система може генерувати QR-коди для маркування банок з медом для роздрібного продажу. Відсканувавши код, споживач зможе побачити повну статистику того, де й коли цей мед було зібрано. Також це допоможе уникнути створення фальсифікатів.

В підсумку

Про деякі інші винаходи ми вже писали: це унікальна система для мереж електрозаправок, електровелосипед Delfast із запасом ходу в 450 км та українські пристрої для бездротової зарядки девайсів від TechNovator.

Ці та інші винаходи українських розробників ви зможете побачити 27 вересня в Запоріжжі на виставці International IT Forum.

Адреса: Виставковий центр «Козак-палац» (вул. Перемоги, 70-б), форум триватиме з 9:00 до 19:00.

Окрім того, трансляцію з виставки ми покажемо у себе на YouTube та Facebook. Підключайтесь!

«Зроблено в Україні: expo-zone» — спеціальна рубрика, створена за ініціативи International IT Forum, що відбудеться 27 вересня в Запоріжжі, та компанії Global Genesis. Ці матеріали розповідають про унікальні українські винаходи, які можна буде побачити та протестувати у виставковій зоні Форуму.

Коменти