Можливо, американський психолог та автор бестселера «Чоловіки з Марса, жінки з Венери» Джон Грей знає щось, чого не знаємо ми…

Земля та Венера приблизно однакові за масою та розміром, а також гравітацією: там вона на 91% ідентична із земною. Але є одне дуже гаряче АЛЕ. Сьогодні Венера нагадує місце, куди б ми з радістю відправили путіна — пекло. Середня температура на поверхні планети становить 462°C. Атмосферний тиск перевищує земний у 92 рази, а густина повітря — в 55 разів більша за нашу.

Хмар на Венері так багато, що нам не видно поверхні, а складаються вони здебільшого із випарів сірчаної кислоти. Але 700 млн років тому ця планета могла бути дуже схожою на Землю.

40 років тому місія NASA «Pioneer Venus» виявила, що колись Венера могла мати океан. Спираючись на низку можливих сценаріїв, Майкл Вей і Ентоні Дель Геніо з Інституту космічних наук Ґоддарда припустили, що планета мала достатньо умов для існування води в рідкому стані протягом 2-3 мільярдів років.

Один з варіянтів того, якою могла бути на вигляд Венера з водою на поверхні та помірним кліматом

Один з варіантів того, як могла виглядати Венера з водою на поверхні та помірним кліматом

Щоб побачити, чи це можливо, дослідники змоделювали п’ять варіантів:

  1. океан глибиною понад 305 м;
  2. неглибокий океан – до 10 м;
  3. вода, що циркулює під ґрунтом;
  4. глибокий (310 м) океан із землеподібним рельєфом;
  5. уся Венера вкрита океаном глибиною 158 м.

За допомогою 3D-моделі циркуляції, яка враховувала мінливу атмосферу та поступове збільшення сонячної радіації, науковці виявили, що в кожному з цих випадків стабільна температура на Венері мала б діапазон від 20°C до 50°C. Не Земля, звичайно, але дуже близько.

Нам потрібно більше місій, щоб вивчити Венеру і зрозуміти її історію та еволюцію. Змодельовані варіанти свідчать, що Венера могла кардинально відрізнятися від сьогоднішнього стану й бути цілком придатною для життя.

Майкл Вей

Чому зараз Венера схожа на пекло?

Венера

Це загадка. Як, в принципі, й увесь космос для нас. Є припущення, що 700 мільйонів років тому через активність вулканів на Венері стався великий викид вуглекислого газу. Розплавлена магма охолоджувалася, створюючи своєрідну планетну кору. Через це гази не могли поглинати воду. А далі… глобальне потепління.

Коменти