Від шельфового льодовика Еймері у східній частині Антарктиди відколовся айсберг вагою 315 млрд тонн – D28. Його площа (1600 км²) дорівнює Бангкоку чи п’ятикратній площі Мальдівських островів. А товщина – 210 метрів. Уявіть зустріч судна з таким гігантом десь посеред океану… Але на щастя, сучасні судна оснащені радарами, а це значить, що катастрофи, подібної «Титаніку», не станеться.

Найбільший за останні 50 років айсберг D28 відколовся від льодового материка за кілька тисяч км від української антарктичної станції «Академік Вернадський», тому вона в нормі й працює у звичному режимі.

Айсберги дрейфують і поблизу «Академіка Вернадського», проте тут, на околицях Антарктичного півострова, вони значно менші – переважно площею в кількасот метрів, бувають з пару кілометрів

директор НАНЦ Євген Дикий

А ось так виглядають айсберги в районі української станції:

айсберг

Фото полярниці Оксани Савенко

Куди прямує D28?

Останній раз від третього за величиною льодовика Еймері (62 620 км²) гігантський айсберг відколювався аж на початку 1960-х. Той був площею 9 тис. км². За прогнозами, припливи та вітер направлятимуть D28 на захід. Він поступово буде танути та руйнуватися і в такий спосіб допомагатиме своїм «колегам» підіймати рівень світового океану.

айсберг

Супутниковий знімок льодовика Еймері та відколотого від нього D28

За словами професорки Гелен Фрікер з Інституту океанографії ім. Скриппса, відколення ніяк не пов’язано з глобальним потеплінням (привіт, Гретто Тунберг). Це — типовий процес танення льодовиків. Спеціалісти спостерігають за Еймері давно, з 1990-х років, і на супутникових знімках видно, що льодовик залишається стабільним. 

айсберг

Шельфовий льодовик Еймері

В Антарктиді багато чого викликає занепокоєння, але з приводу цього конкретного шельфу підстав для тривоги немає

Гелен Фрікер

Хочете побачити все на власні очі?

До речі, «Академік Вернадський» якраз набирає команду полярників-професіоналів, які вирушать в експедицію у 2020-2021 роках. Документи приймають впродовж місяця – до 1 листопада.

айсберг

Вимоги конкурсу

Хочу зауважити, що до роботи 25-ої Української антарктичної експедиції 2020-2021 років буде прикуто надзвичайно багато уваги. Адже 2020-го спершу весь світ святкуватиме 200-ліття відкриття Антарктиди, а потім Україна відзначатиме першу чверть століття нашої станції

директор НАНЦ Євген Дикий

Тож маєте час на підготовку, але небагато.

Коменти