З часом держави втрачають дедалі більше повноважень у різних сферах. Сьогодні ми маємо приватні університети, приватні лікарні та навіть приватні армії. Протягом останніх років органи влади почали втрачати монополію і в такій недешевій сфері, як польоти в космос.

На думку експертів з американської інвестиційної компанії Goldman Sachs, заробляти мільярди на Землі дедалі важче. Популяризатор науки Мічіо Каку підтримує цю ідею, і висуває аргументи, що рано чи пізно нам знадобляться ресурси з астероїдів. Тому, якщо хочеш стати першим трильйонером — думай, як створити смартфон з якогось Бенну, наприклад.

Маленький закон для Верховної Ради, великий стрибок для України

2 жовтня депутати ухвалили законопроєкт із космічно довгою назвою «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності». На обговорення та голосування пішло заледве п’ять хвилин, однак закон справді є певною мірою інноваційним та перспективним для нашої держави.

космос

Закон про космос. Коротко

Метою закону є насамперед підвищення інвестиційної привабливості України. Також він має створити конкурентне середовище для розвитку вітчизняної космічної галузі.

Космос буде українським, або його не існує

Дмитро Наталуха, голова комітету ВРУ з питань економічного розвитку

Закон знімає обмеження на господарську космічну діяльність для приватних компаній. По суті, це означає, що держава скасовує власну монополію на дослідження космосу і дозволяє приватним компаніям брати участь в цьому процесі. Після підписання закону президентом кожен українець зможе створити свою SpaceX. Як тобі таке, Ілоне Маск?

Навіщо нам космос?

По-перше, закон не вимагає залучення жодної копійки грошей платників податків. По-друге, космос є до біса прибутковим. За період із 2000 по 2017-й у підприємства, пов’язані із космічними технологіями, вклали понад 18 млрд доларів.

Космос і Україна. Інфографіка від «Слово і Діло»

Також в результаті конфлікту з Росією Україна тимчасово втратила не тільки Крим і частину Донбасу, але й космос. До початку війни наша держава, разом із РФ, США та Норвегією брала участь в проєкті «Морський старт», створеному для запуску українських ракет Zenit 3SL, що дозволяло підтримувати динозаврів вітчизняної космонавтики, як-от «Південмаш» та КБ «Південне».

Звісно, що закон не працюватиме, як належить, без створення необхідних умов для підприємців. Однак можна з упевненістю сказати, що Верховна Рада заклала перший камінь у фундамент українського космічного проєкту.

Коменти

Андрій

Ще разом із Кримом держава втратила центр керування та випробувань Вітіне (між Євпаторією та Новоозерним