Науковці стверджують, що людина з тетраплегією (параліч чотирьох кінцівок) може рухатися за допомогою екзоскелету. Про це пише CNN.

Роботизований костюм випробовував на собі доброволець – житель Ліона Тібо, йому двадцять вісім років. Два роки тому він впав з десятиметрової висоти й відтоді здатність рухатися збереглась тільки у біцепсі та зап’ясті лівої руки. Цього вистачало лише для джойстика, за допомогою якого Тібо керував інвалідною коляскою. Зважаючи на важку травму, він швидко погодився на співпрацю з науковцями.

Перебіг дослідження

Спочатку дослідники з університету Гренобля помістили у голову Тібо записувальні пристрої. Їх встановили на обидві півкулі мозку, просто у черепній коробці. Метою науковців було охопити сенсомоторну кору мозку, яка відповідає за рух і відчуття дотику.

Протягом двох років Тібо навчав алгоритм розуміти свої думки. Задля цього піддослідний керував аватаром – віртуальним персонажем, який мусив ходити та торкатися 2D та 3D об’єктів.

Згодом у голову Тібо встановили електроди, під’єднані до екзоскелета. Щоб уникнути пошкодження мозку та інфекції, науковці імплантували 5-сантиметрові диски зовні, між мозком та внутрішньою частиною черепа.

Електроди передавали мозкові сигнали на потужний комп’ютер, який їх декодував. Потім машина надсилала сигнали на екзоскелет для виконання. Весь процес тривав лічені секунди.

Я почувався так, наче я перша людина на Місяці

Тібо

Під час дослідження Тібо подолав понад 145 метрів, використовуючи екзоскелет і комп’ютерний аватар – це 480 кроків. Про це повідомлялося серед інших результатів дослідження у журналі Lancet Neurology.

Зараз французькі науковці хочуть залучити ще трьох добровольців для подальшого випробування екзоскелету. Наступним кроком, за словами вчених, є створення системи балансування роботизованого костюма, щоб використовувати його без страхового кріплення.

Чому це важливо?

По-перше, це дослідження наближує нас до того, що люди із паралізованими кінцівками зможуть керувати комп’ютерами та інвалідними колясками лише за допомогою думки. Зрештою, керування комп’ютерами за допомогою мозку може знадобитися і цілком здоровим людям.

По-друге, ми розвиваємо технологію екзоскелетів, яка може стати у пригоді вже незабаром для підвищення можливостей людського тіла. А щоб знати, коли новенький екзоскелет можна буде придбати в найближчому АТБ, читайте Tokar.ua – ми триматимемо вас у курсі.

І насамкінець, ми заповнюємо білі плями у наших знаннях про людський мозок. Попри те, що він значно ближче до нас, як порівняти з Маріанською западиною чи Марсом, цей орган лишається маловивченим.

Коменти