Лісові пожежі — це природне явище. Внаслідок змін клімату — посух, високих температур, низького рівня вологості, сильних вітрів — їхня інтенсивність тільки зростає. Згадайте останні пожежі в лісах Амазонки.

Щороку у США згорають майже 10 мільйонів гектарів лісів (це дорівнює площі Швейцарії). Країна витрачає 2 млрд $ на боротьбу з пожежами (і це окрім завданих ними збитків). Оскільки моментально ідентифікувати точки займання не завжди вдається, пожежникам доводиться мати справу з лісами, що вже інтенсивно горять. Стихію важко зупинити, тому її жертвами стає дуже багато людей, не кажучи вже про тварин.

Як з цим борються?

Гасіння таких пожеж — це складний процес. Прилеглі до місця пожежі ділянки, які можуть зайнятися наступними, обробляють спеціальними засобами. Їх покривають антипіренами, які ускладнюють поширення вогню. Однак ці речовини може здути сильний вітер або змити вода. Крім того, полімери, що поглинають воду, швидко втрачають свою ефективність.  До того ж, деякі антипірени можуть містити токсичні речовини

І яке розв’язання проблеми?

Американські вчені зі Стенфордського університету поміркували над цією проблемою. І створили гелеподібну рідину, яка може значно ускладнити поширення пожеж, або навіть взагалі їм запобігти.

лісові пожежі

Не оброблена гелем ділянка (ліворуч) та оброблена (праворуч) після зустрічі з вогнем

Нову гелеподібну рідину на основі целюлози можна застосувати на деревах та травах. Вона не змивається водою та не здувається вітром впродовж усього пікового сезону пожеж. Цей вогнезахисний засіб виготовлений з нетоксичних матеріалів. До того ж, не доводиться витрачатися на спеціальне обладнання. Також гель сумісний зі стандартним сільськогосподарським обладнанням для обприскування.

За підрахунками дослідників, 75 700 літрів нового гелю можуть бути настільки ж ефективним, як і 3 780 000 літрів традиційного вогнезахисного засобу. 

Вчені успішно випробували гель на рослинах, які поширені в місцях частого займання.

Враховуючи погіршення клімату по всій планеті, слід очікувати, що випадки дуже сильних пожеж почастішають. Тому винахід вчених зі Стенфорда — ефективне рішення, що скорочує витрати ресурсів і часу вогнеборців, а головне – зберігає ліси.

Коменти