Relativity Space

Компанія була заснована 2015 року двома молодими та амбіційними фахівцями. Тім Елліс — інженер ракетних двигунів, якому 28 років і раніше він працював у Blue Origin. Джордану Ноуну – 25, а він вже встиг попрацювати у SpaceX над потужним двигуном SuperDraco.

Хлопці були незадоволені тим, що принцип будівництва ракет не змінювався впродовж останніх 50 років — і тому заснували свій стартап.

Тепер у них своя тусовка з Блекджеком та надрукованими ракетами! 

І вона вражає своїми темпами: у компанії вже налічується 110 працівників, було проведено понад 200 випробувань двигуна і готуються два стартові комплекси — на мисі Канаверал у Флориді та у Каліфорнії.

Інженери вважають, що автоматизація виробництва ракет — неминуча. Тім та Джордан не лише трансформують принцип побудови апаратів, а й здешевлюють його у десятки разів. Зазвичай, запуск ракети обходиться приблизно у 100 млн $. Тім та Джордан запевняють, що зменшили ціну до 10 млн $.

Relativity Space

Тім Елліс (ліворуч) та Джордан Ноун (праворуч) і надрукований другий ступінь ракети Terran 1

Інвестори не сплять

Сподівань на компанію покладають багато. Не запустивши жодної ракети у космос, стартапери вже підписують контракти на великі суми. За останніми даними сума інвестицій в компанію становить 185 млн $ – цього більше ніж достатньо для перших запусків. Вклалися у компанію навіть колишній президент компанії Walt Disney Майкл Овіц та актор Джаред Лето.

Тім Елліс та Джордан Ноун заявили, що вже мають достатньо коштів, аби вийти на орбіту.

У Relativity Space кажуть, що надрукують ракету Terran 1 за 60 днів (зазвичай на це потрібно 12-18 місяців).
Ми побудуємо ракету за 60 днів, а ще через 60 днів – побудуємо кращу версію

Тім Елліс

Як друкують ракету?

Ви тільки-но подивіться на процес друку:

Ракета буде приблизно 29 метрів у висоту і матиме 1 250 кг корисного навантаження.

Також засновники Relativity Space сподіваються, що технологія стане у пригоді при колонізації Марса. Надрукувавши ракету там (без людей, а тільки принтерами), можна доставляти необхідне з Червоної планети на Землю.

Так, 3D принтери давно використовують у космічній галузі, але для друку окремих елементів. Цей же стартап справді революційний, бо розриває той ланцюг постачання матеріалів для будівництва, який уповільнює процес.  Схоже, що на мисі Канаверал стає дедалі тісніше…

Коменти