Одним із викликів для сучасної медицини є стійкість бактерій до антибіотиків. З розвитком цієї стійкості — знижується й ефективність ліків. З часом вони перестануть бути дієвими взагалі. Вже значно ускладнилось лікування таких інфекцій, як пневмонія, туберкульоз та гонорея. Резистентність (стійкість) до антибіотиків уже спричиняє 700 тис. смертей на рік. За прогнозами, ця цифра вже до 2050 року може зрости до 10 млн.

Як бактерії стають стійкішими?

Відомо декілька способів. Резистентність може розвиватися природно в результаті випадкових мутацій. Або бактерії можуть відкачувати антибіотик чи взагалі знищувати його. Був відомий ще один спосіб, щодо якого довго точилися суперечки. І от, нещодавнє дослідження розкриває його — це зміна форми.

Практично всі бактерії оточені клітинною стінкою. Вона захищає їх від довкілля і тримає у певній формі (наприклад, у кулеподібній), аби бактерія не розірвалася. У такий спосіб вона ділиться природним шляхом і розвивається, завдаючи шкоди.

Але імунна система легко визначає чужорідний організм, бо людина не має в собі бактерій з клітинною стінкою. Простіше кажучи, антибіотики, що націлені саме на стінку, можуть вбивати бактерії і при цьому не шкодити нам.

Виявилося, що бактерії деякий час можуть виживати без оболонки так само, як людина без їжі та води. Якщо навколишні умови здатні захистити бактерію від ушкоджень, вона втрачає свою стінку і стає L-формою. Заблокувавши синтез клітинної стінки, L-форма все ще може розвиватися і розмножуватися.

Ці бактерії відкрила Еммі Клінебергер-Нобель. Назвала вона їх на честь Лістеровського інституту, що у Лондоні. Саме в ньому вона проводила досліди 1935 року.

Бактерії

Вигляд типових бактерій з клітинною стінкою

бактерії

Вигляд бактерії L-форми без клітинної стінки

Бактерії, що «відмовилися» від захисної оболонки, стають слабкішими, але спритнішими. Адже ліки націлені не на саму бактерію, а на її захисну стінку. Внаслідок такої адаптації, бактерії зникають «з радарів» антибіотиків, які просто не ідентифікують їх як загрозу. 

На відео нижче видно неймовірний процес перетворення бактерій з L-форми на свою звичну форму після виведення антибіотика з організму.

Дослідження підкреслює, що бактерії справді стають стійкими, змінюючи свою форму. Подальші дослідження потрібно проводити в умовах, близьких до людського організму, якщо ми хочемо отримати реальні результати. Також важливо дослідити, яку роль L-форми грають при інших інфекціях, як-от сепсис або гістоплазмоз.

Одним із варіантів боротьби з такими «розумними» бактеріями було перенацілення антибіотиків на L-форми. Але, як ми бачили на відео — вони змінять свою форму на первинну. Тобто слід створити антибіотик, який може ідентифікувати й звичайні бактерії, й L-форми.

Коменти