Щороку 800 тис. осіб у всьому світі закінчують рахунки з життям. Кожні 40 секунд одна людина вкорочує собі віку. І, на жаль, суїцид в Україні на сьомому місці серед причин смерті.

Міністерство Охорони Здоров’я України долучилося до всесвітньої акції «40 секунд дії» і закликає вас зробити те саме:
  1. Якщо ви почуваєтесь погано, знайдіть 40 секунд  щоб розповісти про це близькій людині;
  2. Якщо ви бачите, що близька людина потребує вашої підтримки, знайдіть 40 секунд, щоб вислухати та підтримати;
  3. Якщо ви керівник, знайдіть час, аби висловити підтримку вашим підлеглим;
  4. Якщо ви працівник ЗМІ або блогер, розкажіть про акцію, зніміть відеоролик чи сюжет з тегом #WorldSuicidePreventionDay

Навіть у психічно здорової людини можуть виникати думки про самогубство.

Перелік груп осіб, які у зоні ризику, величезний

По-перше, схильні до суїцидальних думок люди з психічними хворобами чи ті, хто пережив травматичний досвід. Сюди ж потрапляють і представники різних груп, яких часто дискримінують. Алко- та наркозалежні люди — не виняток. У цьому списку є навіть діти. Найчастіше підлітки, які стикнулися зі знущанням та булінгом у школі. 

Бажання завдати собі шкоди доволі помітно проявляється у молоді 20-25 років унаслідок психологічних знущань, пережитих ще підлітками. 

Наприклад, від однолітків у школі або від сестер чи братів. Це виявили дослідники з Університету Ворика. Вони наголошують, що наслідки психологічних травм, завданих ще в дитинстві, проявляються приблизно у 24 роки. Тобто молодих людей частіше навідують тривожні думки, вони схильні до депресії, а її найважча стадія, як ми знаємо, призводить до спроби самогубства.

Це перше дослідження, яке підкреслює, що знущання з боку братів та сестер мають шкідливий вплив на психічне здоров’я. А гостро проявитися він може аж у зрілому віці. Навіть тоді, коли брати і сестри вже живуть окремо одне від одного

Слава Данчев, докторка психології Університету Ворика

У своєму дослідженні вчені сфокусувалися на молоді. І встановили, що із 3881 піддослідного 31,2% зазнали знущань від братів чи сестер. Половині з них згодом поставили діагноз – клінічна депресія. Вони частіше шкодили собі, думали про суїцид, а деякі навіть пробували скоїти самогубство. Дослідники наголошують, що про булінг потрібно говорити, аби його побороти.

Оскільки брати та сестри знущаються  одне над одним, починаючи з дитинства, дуже важливо, аби батьки не залишались осторонь. Тому нам потрібно просвіщати і батьків у цій сфері. Тоді вони швидше і якісніше запобігатимуть булінгу

Дітер Вольке, професор Університету Ворика

Ось чудова пам’ятка від ВООЗ про депресію:

булінг

булінг

Якщо ви впізнали себе або знаєте когось, хто може потребувати допомоги — не зволікайте і зверніться до фахівця, аби розібратися у проблемі. Google та selfhelp книжки — це добре, але вони не можуть замінити спеціаліста. Профілактика і лікування депресії в поєднанні з підвищенням обізнаності про хворобу — ефективний шлях до зміцнення психічного здоров’я та добробуту.

Коменти