Зараз у Японії вирує один з найпотужніших тайфунів останніх років — Хагібіс. Понад 7 млн людей мусили покинути свої домівки. Те, що подібні руйнівні явища несуть із собою мільйонні збитки та купу загиблих — не новина. Але як вони шкодять психічному здоров’ю людства?

здоров'я

Міст, зруйнований тайфуном Хагібіс у Японії

Коли ви втратили будинок внаслідок пожежі, вас може охопити кілька сильних і неприємних емоцій водночас: шок, страх, незахищеність, смуток, відчуття безпомічності й розгубленості – «що робити далі?». 

Переживаючи подібне лихо, ви наче «випадаєте» із життя. Відчуття можуть заволодіти людиною так сильно, що тривога супроводжуватиме її, навіть якщо проблема з житлом і усім необхідним розв’язана. Це може навіть призвести до алко- чи наркозалежності. Оскільки вчені прогнозують інтенсивніші руйнівні явища у зв’язку із глобальним потеплінням, то нам треба розуміти, з яким стресом ми матимемо справу після них. 

Як із цим впоратися?

Стресові події активізують викид гормонів страху — адреналіну та кортизолу.

Будь-який постійний стрес сильно погіршує процес мислення та самоконтроль. 

А це майже пряма дорога до залежностей та необміркованих дурних вчинків. 2010 року дослідники проаналізували наслідки найпотужнішого в історії США урагану Катріна. Поспілкувавшись з евакуйованими людьми, яких переселили з Нового Орлеана (Луїзіана) до Х’юстона (Техас), дослідники встановили таке.

Приблизно ⅓ переселенців почали частіше вживати тютюн, алкоголь чи марихуану. Дослідження проводили, спираючись на інтерв’ю, що записали аж через 14 місяців після катаклізму.

здоров'я

Евакуація людей через бурхливий ураган Катріна у вересні 2005 року

Після стихійного лиха увесь ваш звичний розпорядок життя зруйнований

Крісті Меннінг, доцент кафедри екологічних досліджень та психології коледжу Макалестер (штат Міннесота)

Багато людей не в змозі повернутися на роботу, деяким потрібна підтримка — як фінансова (ремонт й відновлення пошкодженого), так і моральна. Впоратись одному тут майже нереально. Особливо добре, коли ви серед людей, які пережили те саме. Так ви краще розумієте і допомагаєте одне одному. Нерідко після стихійних лих усе місто збирається, аби допомогти відбудувати школу чи домівки. Згодом це переростає у благодійні організації чи стимулює виникнення інноваційних ідей.

Загоєння душевних ран триває набагато довше, аніж фізичних

Особливо, якщо під час стихійного лиха ви втратили близьку людину чи тварину. Така сумна подія тільки підштовхує до розвитку хронічного стресу чи глибокої депресії. Наприклад, після пожеж у Північній Каліфорнії в жовтні 2017 року, кількість осіб, які звернулися до психотерапевтів, збільшилася вдвічі.

Руйнівні явища — це дуже травматична подія для дітей. У них спостерігаються зміни в поведінці та порушення пам’яті, що прямо впливає на розвиток. 

Це призводить до втрати апетиту, що тягне за собою порушення харчування загалом. До того ж, додаються і часті кошмари та болі в животі. Навіть дорослі можуть бачити кошмари чи страждати від панічних атак щоразу, як згадають про пережиту катастрофу. Це — класичні симптоми посттравматичного стресового розладу (ПТСР), який може проявитися через тижні чи місяці та, навіть, роки після пережитого.

Але не все так страшно. Більшість людей може впоратися зі стресом внаслідок лиха. Вищезгадане дослідження говорить, що третина людей почала частіше вживати алкоголь та тютюн. Але це не стосується більшості –  ⅔ постраждалих. Бо ці люди відчували соціальну підтримку. Крім того, якщо фінансова підтримка доволі велика і покриває необхідні витрати — це дуже позитивно впливає на період відновлення після горя. Кажучи про позитив — оптимістичний погляд у майбутнє, що «все буде добре» має вагоме значення.

Підбиваємо підсумки

Якщо допомогти розпізнати та подолати стрес одразу, то можна значно знизити ризик психічних проблем. Дітям впоратись зі стресом допомагає підтримка сім’ї (якщо батьки більш-менш спокійні — то і дитина буде спокійна) та спілкування з друзями. Подолати негативні психічні наслідки допоможе готовий план дій. Важливо розробити політику щодо надання психологічної допомоги евакуйованим якомога скоріше. Це врятує багато життів і сімей.

Коменти