Лондонське зоологічне товариство заявило про перше в історії селфі, зроблене рослиною. Давня мешканка зоологічного саду, папороть Піт використовує енергію цукрів для фотографій. Досліди показують, що енергії Піта вистачає на одне селфі-фото що двадцять секунд.

Вчені уже заявили, що здатність рослин виробляти невеликі обсяги «зайвої» енергії може стати проривом для всієї екологічної науки. Особливо це стосується рослин, які здатні жити в тіні. Таких рослин найбільше саме в тропічних лісах, що дає змогу спостерігати за вирубкою дерев, лісовими пожежами та загальним станом екосистеми.

селфі

Камерофони рослинам поки недоступні

Як вченим це вдалося?

Три слова – мікробний паливний елемент. Якщо коротко, то це пристрій, який перетворює хімічну енергію в електричну за допомогою мікроорганізмів, що мешкають в ґрунті.

За допомогою сонячної енергії з води та вуглецю рослини створюють цукри та кисень. Основна частина цукрів йде в стебло та корінь, а залишки виводяться через кореневу систему рослини. Ґрунтові мікроорганізми руйнують залишкові цукри і в такий спосіб вивільняється енергія. Енергія вловлюється катодом (+) та анодом (-) і так заряджає батарейку. Знімок робиться автоматично, щойно з’являється достатньо заряду.

Камери та датчики, які отримуватимуть енергію від рослин – це значно надійніше, аніж використання тих самих сонячних батарей. Час від часу батареї потрібно міняти, а положення Сонця на небосхилі може змінюватися. Зрештою, доступ до сонячних променів з часом може перекрити ріст дерева, адже ніщо так не змінює звичні нам місця, як ріст дерев.

селфі

Науковець Ел Девіс готує папороть Піта до її першого селфі

Зі свого боку, потенційні можливості паливного мікробного елемента практично безмежні, адже він спирається не на Сонце, а на рослину. Пристрій виробляє 0.1 міліват енергії, чого виявилось достатньо для одного фото у кілька секунд.

Нам що, людських селфі бракує?

Як вже зазначалося – усе задля моніторингу екосистеми. Насамперед, це негостинні й віддалені місця тропічних лісів, де нечасто буває людина.

Датчики й камери, що працюють на паливному мікробному елементі, зможуть записувати температуру, вологість та чимало інших показників, як-от ріст рослин. 

Усе це важливо для дослідження кліматичних змін і зміни середовища проживання для різних тварин.

На те, щоб встановити подібне обладнання в лісах від Карпат до Амазонки, потрібно ще чимало часу і безліч кіл випробувального пекла. Однак досліджувати технологію видобутку електроенергії з рослин однозначно варто. Адже ніколи невідомо, де людство зробить чергове надважливе й проривне відкриття.

Коменти