Ми вже говорили про модернізацію літаків задля зменшення їхньої шкоди довкіллю. Це стосується і матеріалів, що використовують у польотах. Індустріальна дизайнерська студія PriestmanGoode представила екологічний набір посуду для подачі їжі.

Деякі «тарілки» можна з’їсти!  

Розроблений він був у межах проєкту «Get Onboard: Reduce. Reuse. Rethink», який має на меті зменшити пластикові відходи, особливо всередині авіаційної галузі. 

Щороку пасажири утворюють приблизно 5,7 млн тонн відходів, використовуючи одноразовий пластик. Але природа потребує зміни нашої поведінки.

PriestmanGoode

Дизайнери прагнули винайти спосіб, який зменшив би кількість пластику у сервіруванні та подачі їжі на борту. Переосмисливши традиційний спосіб, вони розробили нову концепцію. Там, де це можливо — використовують їстівний матеріал. В інших випадках — такий, що біологічно розкладається.

Наприклад, салат подається в мисці з кришкою, зробленою з бананового листя. 

Досліджувала дизайн-студія різні варіанти: стакани з кавової гущі, морські водорості, бамбук, рисове лушпиння тощо.

екопосуд

Мало того, що це не шкідливо для довкілля, так ще й гарно виглядає!

З чого зробили екопосуд?

У наборі передбачено багаторазова таця з кавової гущі та лігніну (речовини, що легко переробляється мікроорганізмами). Десерти подають у вафлях, а соуси — у водоростях, які можуть розчинятися.

У такий спосіб відходи зменшуються практично до нуля. Виделка і ложка виготовлені з кокосової деревини. Гарячі страви сервірують у тарілки з бамбука. Як і таця, чашка також багаторазова, але зроблена з рисового відсіву, обробленого морськими водоростями.

екопосуд

Хоча сьогодні немає ідеального розв’язання цієї проблеми, цей проєкт заохочує авіакомпанії переосмислити своє ставлення до подачі їжі на борту. Це особливо важливо з огляду на законодавство щодо заборони використання (у деяких країнах) одноразового пластику 

Джо Роуан, помічник стратегічного директора PriestmanGoode

Також дизайнери запропонували свій погляд на пляшки для води, які люди беруть у подорожі. І представили отакий варіант:

екопосуд

Пляшки для води виготовлені з біопластику та пробки. Ці матеріали – commercially compostable. Вони розкладаються на 90% впродовж 90 днів, не отруюючи довкілля. Пляшку з водою можна використовувати повторно, але не довго (наприклад, якраз під час відпустки чи відрядження).

Значним плюсом для подорожей є компактність пляшки — як раз для кишені

Ідея в тому, аби переосмислити інфраструктуру в самих аеропортах  – поставити там більше кулерів. Тоді ви зможете налити воду у пляшку до чи після посадки. Також кулери з водою будуть на борту літака, тобто наповнити пляшку можна під час польоту.

Дизайн — це використання креативного мислення задля розв’язання проблем і мінімізування відходів. Це заохочення змін у поведінці споживачів. Ми хочемо підвищити обізнаність людей про масштаби засмічення під час подорожей. І знайти альтернативу для галузі постачання продуктів.

Джо Роуан

Проєкт «Get Onboard: Reduce. Reuse. Rethink» виставляється в Музеї дизайну в Лондоні до 9 лютого 2020 року.

Коменти