Поза сумнівом, сучасна космічна ера стає дедалі вільнішою. Сьогодні пліч-о-пліч з державними агенціями в космосі працюють і приватні компанії. Один з основних об’єктів досліджень – Місяць.

Випускник Києво-Могилянської академії Павло Танасюк заснував у Лондоні децентралізовану аерокосмічну компанію Spacebit. Одна з розробок, над якими працюють в Spacebit — Walking Rover, робот-дослідник з чотирма ногами, який планують відправити на поверхню Місяця. Робот багато в чому стане першим подібним проєктом, включно з тим, що це перша комерційна місія Британії в космосі.

Walking Rover відповідатиме технічним стандартам та умовам NASA і водночас матиме кілька особливостей.

місяць

Дослідницький робот Walking Rover

Це буде перший роботизований дослідник Місяця, що рухається на чотирьох ногах, а не на колесах. Завдяки «ногам» ровер зможе досліджувати лавові тунелі, чого раніше не міг робити жоден дослідницький апарат.

Walking Rover — це невеликий апарат вагою 1-1,3 кг, живитися він буде від сонячної батареї та вбудованого акумулятора, керуватиме ним колективний інтелект. Робот витримуватиме колосальні перепади температури, які регулярно виникають на поверхні Місяця — від +130°С вдень до -130°С вночі.

Завдяки Walking Rover Британія стане четвертою країною, що запустить дослідницьку місію на Місяць. Раніше це зробили Китай, Росія та США.

Дані, зібрані роботом, будуть доступні всім охочим для комерційних та наукових цілей. Ровер має опинитися на Місяці 2021 року. 

Робота буде запущено з мису Канаверал у Флориді, а вже за день він опиниться на поверхні Місяця і десять днів досліджуватиме його поверхню.

Нам треба досліджувати ресурси інших планет, щоб забезпечити стабільність у себе на Землі

Павло Танасюк

Що відомо про Павла Танасюка

Українець Павло Танасюк 2004 року закінчив Києво-Могилянську академію, 2006 року навчався в літній школі Гарвардського університету, закінчив докторську літню програму в Університеті Мічигану, отримав диплом бізнес-школи Стенфордського університету, у 2006-2008 навчався в Лондонській школі економіки й політичних наук, у 2009-2010 — в Кембридзькому університеті.

Павло заснував електронну платіжну систему MoneXy, яку він згодом продав, інвестувавши гроші в космічні проєкти, як-от Spacebit.

Окрім робота-дослідника, Spacebit планує розробити наземні елементи для космічних місій: радіозв’язок, наземні мережі та обладнання для керування місією.

місяць

Павло Танасюк, винахідник, власник Spacebit

Інший проєкт Танасюка – Blockchain 4 Space Alliance, має на меті застосувати технологію blockchain в космічній галузі: від смарт-контрактів та токенізації даних до протоколів зберігання даних та комунікацій.

Коменти