Колектив одіозного українського шоу не забарився з черговим інформприводом. Цього разу гумористи висміяли підпал будинку Валерії Гонтаревої, колишньої очільниці НБУ. Об’єктом насмішки стала як сама Гонтарева, так і суспільний резонанс навколо цієї справи.

Паралельно з висміюванням самого інциденту, мережею ширяться фейки про те, що нібито підпал організували прості люди, які помстилися Гонтаревій за її каденцію. Інакше кажучи, було розіграно карту «простий нарід проти злочинної влади». Рівно століття тому українці повірили в цю тезу і надовго закували себе у кайдани комунізму.

На радості по злиднях до влади приходять тільки негідники.

Причини та наслідки

Здавалося б, примітив «кварталу» настільки очевидний, що чергове розжовування не варте й веб-сторінки, на якій його напишуть. Утім, тенденція до чорного гумору змушує нас осмислювати не стільки «квартал», скільки суспільні процеси, на тлі яких відбувається цей цирк.

Поняття гідності в українському світогляді закладене задовго до Революції 2014 року. Конституція зобов’язує кожного з нас поважати гідність іншої людини. Існує ще одне поняття, притаманне українській самобутності — етос. Найпростіше перекласти це слово з грецької як характер, темперамент, менталітет.

Етос базується на засадничих цінностях, які поділяють громадяни: людське життя, гідність особи, верховенство закону. 

Ранній модерн змушував людей об’єднуватися навколо особистостей: царів та королів. Модерн посунув парадигму до ідеологій: нацизму, комунізму та інших «-ізмів». Постмодерн заражає нас релятивізмом: мовляв, цінності в кожного свої. У спадщину він залишає нам післяправду і торжество популізму.

Втім, коли суспільство об’єднується навколо спільних цінностей, а не ідеологій, особистостей чи невизначеності — стається диво. Таке суспільство будує економічну, правову та політичну системи, за яких популістам, тиранам та корупціонерам стає складніше потрапити до верхівки. Сучасна соціологія називає це громадянським суспільством, наочним прикладом якого є Сполучені Штати Америки.

Суспільству з цінностями не потрібен «царик» чи месія, адже в ньому працюють закони

Унікальним проявом нашого етосу й усвідомлення власної гідності була Революція 2014 року, яка постала із суспільного запиту на Західний напрямок. Російська геополітична свідомість не визнає Україну суб’єктом, тим паче демократичним, тож на кордоні з РФ та у Криму спалахує російсько-українська війна.

Український етос гідності формується надалі, цього разу — загартованим у реальних бойових діях. У нашій статті ми вже торкалися тези про дезінформаційний фронт — активний вплив РФ, спрямований на дестабілізацію України через фейкові новини та мову ненависті.

Відтепер етос України намагаються не знищити, а паплюжити.

Коли ми визначили не тільки бойовий, але й інформаційний фронт спротиву, варто повернутися до «кварталу». Примітивні жарти цього колективу виглядають безневинними лише доки перед людиною не відкривається цей самий інформаційний фронт.

Штучний менталітет негідності

Російські «Гради» відривають руки й ноги, проте «квартальні» жарти відривають цінності, знищують моральні бар’єри та педалюють риторику негідності. Наївно вважати, що «жартівники» продукують низькосортні жарти, які морально руйнують Україну зсередини. Це — рівень колективу і глядачів, де вульгарний попит миттєво задовольняє така ж пропозиція. Так в Україні формується світоглядна альтернатива — етос негідності.

З огляду на те, що етос гідності поступово затьмарюється, завдання нашого суспільства вимальовується дедалі чіткіше. Дезінфекцією від ницої квазікультури «кварталу» є два фактори: реакція та аналогія:

  • Реакція громадянського суспільства дозволить вкотре дати щигля нахабному звіру негідності.
  • Аналогія, з якою громадянське суспільство виступить — стане культурною цеглиною модерної України.
Будемо банальні — не варто опускатися до рівня «кварталу» й кидатися лайном.

Отже, найкращою протидією етосу негідності стане громадянське суспільство, згуртоване навколо засадничих цінностей незалежної України. Має сформуватися повага не тільки до форми (прапори, гімн, постаті), але й до змісту (новітня історія, суспільні процеси, боротьба за незалежність). Верховенство права почнеться з нас самих, а не «окружних» суддів.

Не останню роль в інформаційному спротиві грають незалежні ЗМІ, до створення яких щомісяця долучаються наші читачі. Ми віримо, що критична маса небайдужих громадян вже існує, але етос гідності потребує солідарності, якої нам так бракує.

Ми закликаємо громадян України поважати гідність кожної людини, не дозволяти собі падати до «квартального» рівня і плекати наш етос за будь-яку ціну. Все буде Україна! 🇺🇦

Коменти

Станіслав

Квартал – еталонна постколоніальна рефлексія.

Сергій

Повний бред