Але сьогодні ані слова про Дунай, про дівчину та про хлопця на коні. Сьогодні про іншу річку – про Сян.

Коротко кажучи, впродовж століть Сян був межовою річкою поміж західною та східною, власне польською та руською / українською частинами Галичини. 

Крім цього, важливо знати, що 1135 р. польський король Болеслав ІІІ Кривоустий, нащадок по материнській лінії Володимира Великого та Ярослава Мудрого, зять київського князя Святополка Ізяславича (був одружений з його донькою Збиславою) визнав себе васалом імператора Священної Римської імперії Лотаря ІІІ. Інакше кажучи, нехай у такому статусі, але приєднався до Європи, як такої.

За три роки, 1138 р., Болеслав видав Заповіт, згідно з яким поділив королівство на 5 частин, але виділив один – «старший» уділ.

Територіально це Мала Польща з Краковом, частина Великої Польщі з Гнєзно, Гданське Помор’я та Серадська земля.
Успадкувати цю частину королівства міг тільки старший син. Він, і тільки він мав право представляти країну в зовнішніх зносинах, мав право інвеститури (надання владних повноважень та судового старшинства). До цього додавалися й інші ніштяки, але про то довго розповідати та й не на часі. Якщо цікаво – мерщій сюди.

Цей Заповіт відкрив епоху удільної роздрібненості Польщі, яка тривала аж до кінця ХІІІ ст. 

роздріблена Польща

В ті десятиліття Польща – це понад 20 удільних князівств. Те саме бачимо на території Русі, Чехії, Німеччини. Європейський тренд, одним словом. Далі буде…

Данило.

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти