Людство роками мріє про доставляння товарів дронами прямо під двері будинку. Схоже, мрія поступово стає реальністю. У квітні 2019 року американська компанія Wing першою (серед інших служб доставки) отримала дозвіл на комерційне доставлення дронами. І відтепер служба активно працює у штаті Вірджинія. Обіцяють прибуття дрона впродовж кількох хвилин (!) після розміщення замовлення.

Це полегшує життя особам з інвалідністю, літнім людям чи хворим

Отримавши сертифікат комерційного авіаперевізника, Wing може доставляти товари людям, які живуть не в полі зору оператора дронів, а за багато км. Поки що максимальна дистанція дорівнює 20 км (10 км до вашого будинку, і 10 км назад), а летить апарат зі швидкістю 25 км/год.

Наразі дрони доставляють тільки негабаритні товари. Як-от смаколики чи медичні товари. З удосконаленням дронів та самої служби розшириться й асортимент. 

дрони

Ніхто не керує дроном, а стежити за ним можна за допомогою GPS-трекера

Дрони оснащені камерами, але ніхто не може спостерігати за ними у реальному часі. Вони встановлені тільки з метою полегшити навігацію. Як видно у відео, дрон не приземляється, а обережно опускає товар на землю, при цьому залишаючись у повітрі. Навіть якщо хтось спробує схопити чи утримати дрон за мотузку, він це «відчує», позбавиться мотузки та полетить далі по своїх справах.

Розробники подумали й про безпеку людей

Дрони мають резервні батареї, декілька двигунів і навігаційну систему, яку перевірили понад 80 000 разів. Тож дрон не впаде комусь на голову, якщо щось піде не так. Wing сподівається замінити традиційні способи доставлення вантажівками. Так зменшиться кількість автомобілів на дорогах, що не може не радувати. Двох зайців одним дроном — і викидів, і заторів стане менше.

Розробляти та тестувати дронів-кур’єрів почали ще 6 років тому. Торік узимку Wing проводили тестування у Фінляндії, аби побачити, чи впораються дрони із завданням у холодну погоду (спойлер: впоралися). Там же вони запитали людей, що б вони хотіли замовити та отримати у такий спосіб. Також дрони вже доставляли каву жителям Австралії.

Ми чекаємо на ваші відгуки та пропозиції. Розкажіть, з якими підприємствами, на вашу думку, нам варто співпрацювати. Можливо, ви власник малого бізнесу і хочете стати партнерами. Нам важлива комунікація із суспільством, аби краще розуміти побажання і бути справді цінними для людей.

Джеймс Баргес, CEO компанії Wing

Коменти