Свинячі органи доволі схожі на людські, тому добре підходять для трансплантацій. Наприклад, для заміни клапанів людського серця застосовують свинячі. А шкіру свиней давно використовують для покриття опіків. Проте імунітет людини все одно ідентифікує матеріал як «чужорідний» і усіляко намагається відторгнути його. 

Спершу розберімося в термінах

Трансплантати завжди у дефіциті — люди чекають роками, аби отримати життєво важливий орган для пересадки. Багато хворих просто не доживають і помирають в очікуванні. Що ж до опіків, то тут процес загоєння дуже складний і тривалий.  У медицині для покриття масивних опіків активно використовують алотрансплантати (від грец. allos – інший, лат. transplanto – пересаджувати). Поширені приклади алотрансплантації — пересадка шкіри від однієї людини до іншої. 

І ще є ксенотрансплантати — матеріали, які пересаджують одному виду (напр. людині) від особини іншого виду (напр. свині). В таких випадках тимчасова пересадка свинячої шкіри дозволяє пацієнту стабілізуватися після опіку і захищає рану, поки та загоюється. Про цей різновид пересадки і піде мова.

Ще один термін, який варто знати — патогени. Це біологічні агенти, які можуть заразити інший організм. Такі «агенти» поширюють інфекційні захворювання (як-от малярія чи вірус Ебола). Зазвичай від більшості з них нас захищає імунна система. Тобто нормальна реакція організму на патоген — відторгнення. 

XenoTherapeutics

У Бостоні (штат Массачусетс) базується компанія XenoTherapeutics, яка спеціалізується на ксенотрансплантації. Нещодавно вони отримали нагороду від Американської асоціації опіків за свою технологію Xeno-Skin.

Наша мета — удосконалити сферу ксенотрансплантації для вирішення критично незадоволеної потреби лікування важких опіків

Xeno-Skin – це технологія створення генетично модифікованої свинячої шкіри, яка не містить патогенів. Тобто, видаляють ген, не типовий для людини, але притаманний свині. І тому імунітет не розпізнає його як абсолютно чужий матеріал, хоч і не сприймає повністю як «свій». Клаптик такої тканини рівномірно накладають на опік, після чого захищена рана може спокійно регенеруватися. 

пересадили шкіру

Ступені опіків людської шкіри

У лікарні штату Массачусетс лікарі успішно застосували цю технологію. Опік постраждалого очистили від змертвілої тканини й вдало закрили за допомогою клаптика Xeno-Skin розміром 5х5 см. Закріпили його хірургічними скобами та марлевою пов’язкою. Ксенотрансплантат покривав опік тимчасово — за п’ять днів його видалили. Жодних ускладнень чи побічних явищ не було.

Це перша вдала пересадка свинячої шкіри (з певними генним редагуванням) безпосередньо на людську рану.  
Наша мета — подолання дефіциту органів для трансплантації у всьому світі. Зараз. коли генетичне редагування на часі, це дуже актуально. І те, що ми б робили роками — вже можемо зробити за тижні.

Джеремі Говерман, доктор лікарні штату Массачусетс

У майбутньому фахівці сподіваються створити не тимчасове покриття, а постійне. Таку шкіру, яку не відторгатиме наш організм і яка стимулюватиме процес регенерації клітин.

Ми зробили невеликий, але безпрецедентний крок. Ми сподіваємося, що просунемо цю перспективну сферу медицини та принесемо користь пацієнтам у всьому світі

Пол Холцер, генеральний директор XenoTherapeutics

Коменти