Цей рік однозначно ввійде в історію, як певною мірою проривний для квантової механіки. Щойно охолов слід від  першої квантової телепортації, як в Google заявили, що компанія досягла квантової переваги. Це швидкість обчислень, яка залишає сучасні суперкомп’ютери далеко позаду.

У статті, опублікованій в журналі Nature, йдеться про успішний дослід в лабораторії компанії у Санта-Барбарі. Саме в цьому каліфорнійському місті Google зробила те, про що мріяли усі технологічні гіганти, починаючи з вісімдесятих років минулого століття.

Менш ніж за три з половиною хвилини квантова машина від Google виконала розрахунки, на які сучасні комп’ютери витратили б десять тисяч років. 

Вчені вже порівнюють успіхи компанії із польотом братів Райт 1903 року. Однак вважається, що квантові комп’ютери лише в майбутньому зможуть показати свій справжній потенціал.

Перші літаки Райтів не були хорошими літаками. Однак їх створили, щоб довести, що ми, люди, можемо літати. І вони довели

Скотт Ааронсон, науковець Техаського університету

Простими словами про квантові комп’ютери

Бо складними словами про них й так багато сказано. Принцип роботи квантової машини заснований на понад столітті вивчення квантової механіки. Саме тому такий комп’ютер працює не так, як сучасні. В основі механізму квантової машини – особливі властивості субатомних частинок або сильне охолодження. Наприклад, у квантовому комп’ютері Google метал охолоджений до температури, близької до абсолютного нуля.

Звичні обчислювальні пристрої, як-от той, на якому ти читаєш цей текст, не квантові. Вони обробляють інформацію в бітах, кожен з яких може містити «0» або «1». Так було, є і найближчим часом буде. А квантові комп’ютери використовують кубіти – коли один біт може одночасно містити й «1», і «0». Тобто ми отримуємо експоненційний ріст потужності.

Однак квантові кубіти надзвичайно нестабільні. Об’єднання навіть двох є надзвичайно складним. Власне, над цим і думали вчені понад тридцять років. Так і тривало, доки в Японії не винайшли «надпровідні кубіти». Цей винахід стимулював дослідження квантових машин.

Врешті саме «надпровідні кубіти» визначили те, як виглядають сучасні квантові комп’ютери. Це металеві циліндри з мотками мідних дротів, розміщені у холодильниках із нержавіючої сталі.

Наш сьогоднішній герой

Держави… держави всюди

Квантові комп’ютери казково складні й дорогі. Зараз така машина коштує мільйони доларів, до того ж, її навряд можна виносити з лабораторії. Саме тому за створення повноцінного квантового комп’ютера борються такі гіганти, як Microsoft, Google, IBM та Intel, але не без підтримки уряду.

Дослідники вважають, що квантові комп’ютери можуть як приводити в дію штучний інтелект й виконувати непосильні нам обчислення, так і зламувати коди шифрування. 

Через це сучасні великі держави й спрямовують гігантські суми вічнозелених на дослідження квантової механіки.

Китай уже щороку вкладає понад 400 млн доларів у квантові дослідження. І останніми роками він випереджає США за кількістю патентів у цій галузі. Адміністрація Трампа вирішила не відставати й нещодавно запустила Національну квантову ініціативу. Вона передбачає витрати у розмірі 1,2 млрд доларів на квантові технології, включно із комп’ютерами.

Окрім цього, надпотужні комп’ютери можна використовувати для різноманітних обчислень, від точного прогнозування погоди й до тих самих досліджень властивостей квантів.

Коменти

Ігор

Не може бути температури – 419 С. Ніяк

Андрій_2

Цельсії, фаренгейти… от ви причепилися! Здогадалися ж що просто очепятка, а ні, треба фиркнути!

Андрій

Значення абсолютного нуля −273,15 °C, і з цим доведеться змиритися. А загалом ні про шо.

Петро

Не можна охолодити жодний об‘єкт у всесвіті до -416 градусів за Цельсієм. Абсолютний нуль -273градуси. Ви помилились при перекладі. Там точно були фаренгейти в оригінальному тексті. Несолідна помилка для виданння що позиціонує себе як «наукове»

Іван

Загалом круто. Але абсолютний нуль – це лише -273.15 за Цельсієм. нижче не буває. Тож в статті мабуть малось на увазі -416 за Фаренгейтом. Це близько -249 за Цельсієм і це приблизно той діапазон що треба для надпровідності.

Андрій

“-416 градусів за Цельсієм” – ви зробили мій день :)

Назар Токар

Там не Цельій звичайно, наша помилка )

Назар Токар

Конвертували дякуємо. І раді, що день став краще )

Юрій

Які ще -416 за Цельсієм? Що за маячня?