В епоху, коли інформація навалюється тоннами й мозок просто не встигаєте її «обробити», в людей активно розвивається кліпове мислення. В результаті ми бездумно гортаємо стрічку новин, не любимо лонгріди, а кліпи без зміни локацій чи образів 150 разів за 3 хвилини здаються надто нудними. Можливо, ви не можете дочитати книжку вже третій тиждень, бо навіть якщо поставите телефон на беззвучний, все одно не можете прочитати і двох сторінок, не відволікаючись.

Якщо боїтеся залишитися без телефона чи іншого девайсу надовго — ви номофоб (не хвилюйтеся, більшість з нас також номофоби). Це хвороба нашого «цифрового» століття.

То ж варто стежити за своїми діджитал-звичками. Наприклад, можна зменшити та контролювати час, який проводите у телефоні.

Скільки часу ви присвячуєте телефону?

Перший крок до подолання проблеми — розуміння, скільки часу ви на неї витрачаєте. У Apple Store та Play Market є широкий спектр додатків, які контролюють кількість часу, проведеного перед екраном. Так ви отримуєте детальний звіт за день, тиждень чи місяць. Знаєте, якими програмами та впродовж якого часу ви користуєтеся. Побачивши цифру в 9 годин — ви здивуєтесь, але  це факт. Проаналізуйте, які години були марними, а які — необхідними. Встановіть ліміт користування. Незабаром ви менше перебуватимете у цифровому світі, і більше — у реальному. Тож пошукайте в налаштуваннях свого телефону функцію «Screen Time» чи завантажте додаток на ваш смак (напр. Цифровий добробут від Google).

Приберіть телефон з поля зору

Дедлайни горять, а ви гортаєте стрічку? Хочете почитати книжку, але сповіщення відволікають? Не спите до другої ночі, бо ще не передивилися всі «сторіс» друзів? Якщо треба зосередитися чи відпочити – покладіть телефон якнайдалі від себе, бажано до іншої кімнати. Перед сном не кладіть його біля ліжка. 

Придбайте будильник

Якщо ви не дослухалися до нашої попередньої поради, то на вас чекає наступне. Зранку насамперед — вимикаєте будильник на телефоні й… пірнаєте в Інтернет. За деякий час вибігаєте з дому, не поснідавши, бо запізнюєтеся.

Розв’язання очевидне: якщо вам потрібен будильник — придбайте традиційний будильник. Просто будильник. Не користуйтеся тим, що у смартфоні. 

телефон

Помічайте світ навколо

Як часто ми йдемо вулицею, втупившись в телефон і не помічаючи краси довкола? До того ж, це дуже небезпечно. Підніміть голову, погляньте на небо, дерева, оточення (хтозна, може, вже нарешті зустрінетеся поглядами з «тією самою» людиною). 

Згадайте про хобі

Не маєте хобі? Саме час його завести. Маєте? Пора присвячувати йому більше часу. Малювання, приміром, добре заспокоює. Навіть якщо ви не Леонардо да Вінчі — спробуйте. Згадайте, як ще 10 років тому ви грали на гітарі. А може, давно мрієте записатися до школи танців? Експериментуйте і шукайте, розширюйте коло інтересів. До того ж, нові хобі можуть з часом призвести до нових знайомств. Серед однодумців ви краще відчуватимете смак життя.

Телефон — інструмент, а не отрута

Зрозумівши це — ви використовуватимете ґаджет за призначенням. Подорожуєте незнайомою країною? Скористайтеся навігаційним додатком. І замість того, аби тягнути із собою фотоапарат — фотографуйте на телефон (завдяки технологіям, якість зображення — на висоті). 

Часто у громадському транспорті можна побачити людей, які грають у match-three games. Знаєте, що краще? Вгадали! Почитати електронну книжку. Не марнуйте часу на речі, які не приносять вам користі. Це можна сказати й про перегляди чужих фото в інстаграмі.

Відмовтеся від смартфона

Ну-ну, не так категорично. Оберіть один день щотижня, коли житимете без Інтернету і соцмереж. Присвятіть більше часу сім’ї, друзям, домашнім улюбленцям чи собі. Почитайте (еге ж, дуже несподівано), займіться спортом, пограйте з собакою, приготуйте разом із близькими вечерю чи влаштуйте пікнік. Та що завгодно! Головне — без телефона.

Робіть це поступово

Відмовлятися від залежності, різко обриваючи усі зв’язки — малоефективно. Краще робіть це поступово, аби вам було легше і комфортніше. До речі, монохромний (чорно-білий) режим телефону значно послаблює бажання користуватись ним. З часом ви краще зрозумієте, що для вас важливо, а без чого спокійно можна обійтися, і ліпше керуватимете часом.

Коменти

гость

Лично меня телефон не сильно на отвлекает. Обычно слежу за торгами на виолити или дети в вотсап напишут.