Завдяки новим розробкам в царині штучного інтелекту повністю паралізовані люди віднині зможуть набагато швидше спілкуватися із зовнішнім світом.

Після інсульту або складних неврологічних захворювань люди опиняються «замкненими» у власному тілі, не маючи змоги спілкуватися з оточенням. Їм намагається допомогти штучний інтелект. Завдяки електродам, що імплантуються в мозок, деякі з повністю паралізованих пацієнтів змогли рухати курсором, набираючи на екрані комп’ютера літери й складаючи їх у слова. І робити це доволі швидко.

Піддослідні досягли швидкості набору 39 символів на хвилину, це втричі повільніше за середню швидкість звичайної людини. 

Один з добровольців, що брав участь в експериментах, паралізований нижче шиї. Завдяки новій розробці він силою думки уявляв рухи рукою, що пише літери. Ці лінії відразу ж з’являлись на екрані, а літери розпізнавалися в текст.

Так мозкова діяльність пацієнтів-добровольців допомагає нейронній мережі вчитися інтерпретувати команди мозку, перетворюючи уявну траєкторію рухів руки в текст. Це чимось схоже на рукописне введення тексту на смартфоні.

Комп’ютер може розшифровувати написане в уяві, передаючи текст в режимі реального часу й даючи можливість спілкування людям з важким паралічем.

Опис експерименту з розшифровки тексту пацієнта з тетраплегією, паралічем усіх чотирьох кінцівок.

Врешті штучний інтелект навчився читати «набраний» добровольцем текст із точністю 95% на швидкості 66 символів на хвилину.

Дослідники очікують, що швидкість розпізнавання думок значно зросте з більшою кількістю практики. Для вдосконалення технології вони використовуватимуть і власні нейронні сигнали, щоб краще зрозуміти, як мозок уявляє рухи уявною ручкою.

Коменти