Зовнішній вигляд пташиних яєць залежить від двох пігментів – зеленуватого й червоно-коричневого. Різні поєднання цих кольорів, разом із білим карбонатом кальцію, визначають колір яйця. Це науці відомо давно.

Невідомим залишалося те, що впливає на зовнішній вигляд пташиних яєць. 

Науковці намагалися пояснити це необхідністю маскуватись від хижаків, зменшенням шкідливого впливу ультрафіолету на ДНК ембріона й аж до боротьби з мікробами. Тепер вдалося встановити, що ключову роль у кольорі пташиних яєць відіграє температура. Хоча й визнають, що вищезазначені фактори також можуть впливати, однак лише на місцевому рівні.

В холодніших місцях яйця переважно темно-коричневі, однак із рухом на південь з’являється дедалі більше варіацій кольорів шкаралупи

Деніел Генлі, співавтор дослідження

пташині яйця

Перебіг досліджень

У журналі Nature Ecology and Evolution, Генлі із колегами розповідає про перебіг експерименту.

Загалом, вчені аналізували колір і яскравість 634 видів птахів з усього світу, а також вивчали діапазон розмноження для кожного виду. 

Потім команда вивела середнє значення яскравості та кольору і нанесла результати на карту. Виявилось, що темніші яйця зустрічаються в регіонах з нижчою інтенсивністю сонячного світла, тобто у північних широтах. Крім того, можна спостерігати більше кольорових яєць у широтах з теплішим кліматом.

Темна шкаралупа може бути перевагою, оскільки краще поглинає тепло. Така властивість особливо важлива на півночі, де птахам набагато важче підтримувати потрібну температуру своїх яєць.

Щоб підтвердити теорію, команда вчених поставила яйця різних птахів на сонячне світло. Науковці виявили, що темніші яйця нагріваються швидше і довше зберігають тепло, аніж світліші.

Однак перед вченими досі залишається чимало загадок. Наука поки не може пояснити, чому пташині яйця бувають поцятковані, з прожилками чи однорідні. Хоча вже здобуті знання можуть стати в пригоді не лише орнітологам, але й дослідникам, що вивчають глобальне потепління і його вплив на природу.

Коменти