Uber Elevate – це підрозділ компанії, що розробляє проєкти повітряного доставляння для майбутнього. В компанії давно планують опановувати повітряний простір міст і доставляти їжу, як це вже роблять Wing. Голова Uber Elevate Ерік Еллісон представив на саміті «Forbes Under 30» дрон, який може підняти достатню вагу — наприклад, вечерю на двох.

Дрон оснащений шістьма роторами, що дозволяє йому спокійно здійснювати вертикальні зліт та посадку (тобто їжа не постраждає, кава не переллється). Мультикоптер може подолати відстань у 29 км, а заряду вистачить на 18 хвилин. Якраз аби долетіти до ресторану, забрати замовлення (яке чемно запакує працівник закладу) і доставити його до точки збору. Звідси пакунок забере водій Uber Eats і доставить традиційним шляхом голодним клієнтам.

Uber Eat

Uber не повідомляє, яка саме компанія розробила дрон

Чому Uber не йде шляхом компанії Wing, дрони якої доставляють товар прямо на ґанок? Тому, що це дозволяє не турбуватися про безпечне приземлення дрона у дворі чи на дорозі біля будинку. Так компанія чітко знатиме кількість маршрутів (до ресторанів) і не ускладнюватиме процес доставлення.

А як же робочі місця?

У майбутньому Uber не планує забирати роботу у своїх працівників і передавати її в електромеханічні руки роботів.

Довгострокові плани — навчити дрони класти контейнери з їжею прямо в автомобіль, яким керуватиме людина. 

Від цього ефективність доставлення не знизиться.

Найімовірніше, до таких кроків вдалися саме через те, що Uber Eats не дуже прибуткова, як порівняти з іншими компаніями. Але ринок доставляння їжі — перспективний, а отже — прибутковий. Тому слід якось розвиватися в цій сфері. І вже є перші результати: 2016-го доходи від Uber Eats становили лише 3%, а 2018-го – 13%.

В компанії кажуть, що перше доставлення дрон здійснить наприкінці цього року. А вже наступного літа почнуть тестувати послугу в Сан-Дієго — дозвіл від Федерального управління авіації мають.

Коменти