Циклон настільки інтенсивний, що вже досяг «стелі» 4 категорії — пориви вітру становлять близько 250 км/год. Ураган перескочив від другої до четвертої сходинки усього лише за 6 годин та став найсильнішим тропічним штормом, зафіксованим у цьому районі впродовж останніх 12 років. За прогнозами, він не завдасть значної шкоди на суші, але всі можливі рекорди він вже побив.

ураган

Поточне місцеперебування циклону. Неподалік уже зароджується інший – Maha

У цій точці планети, в Аравійському морі та біля берегів Індії, щороку спостерігають 1-2 тропічні циклони. Але настільки потужної стихії не бачили вже давно. 

2007 року тут утворився циклон Гону — найінтенсивніший та найсильніший в Індійському океані. В якийсь момент він послабшав, але потім несподівано дійшов до Оману, де ще ніколи не бачили настільки сильного урагану. Збитки від нього становили майже 4,2 мільярда доларів. Далі він дістався Ірану, де також накоїв лиха. Від страшної стихії тоді загинуло 80 осіб. 

Тепер найсильнішим циклоном став Кйар. Нині він вирує глибоко в морі, за кілька сотень кілометрів від узбережжя Оману. Хоча зараз він прямує до арабської країни, очікується, що шторм поверне у південно-західному напрямку і буде собі «гуляти» уздовж берега. З часом супершторм послаблюватиметься, але може завдати шкоди Африканському Рогу. Стихія доволі непередбачувана, тому прогнозувати так далеко важко.

ураган

Траєкторія руху супершторму Кйар

І цьогорічний сезон циклонів в Індійському океані також б’є рекорди — зазвичай він спокійніший.

Ви думали, ми не згадаємо про глобальне потепління? Not today, folks! Адже від нього нагріваються океани. А теплі водойми підживлюють циклони, які ще більше розкручуються. Отакі справи.

Коменти