Кіберзлочинці використовують дедалі цікавіші методи, щоб виманити дані користувачів Всесвітньої мережі. Однак часто люди самі спрощують життя шахраям, коли недалекоглядно вибирають пароль для захисту важливих даних.

Згідно з даними британського Центру кібербезпеки, просте слово «пароль» дає змогу отримати доступ до даних понад трьох з половиною мільйонів осіб у всьому світі.

Все ж «пароль» не є найпоширенішим паролем. Двадцять три мільйони Інтернет-користувачів використовують «123456» для захисту своїх персональних даних. Вісім мільйонів людей користуються трохи складнішим паролем: «123456789». Ще чотири мільйони використовують «qwerty» – перші шість літер у лівому верхньому кутку стандартної клавіатури.

пароль

Найбільш ненадійні паролі за версією британського Центру кібербезпеки

Вітаю, тепер ти знаєш паролі майже сорока мільйонів людей у всьому світі. Ще й абсолютно безкоштовно😎

То як захиститися?

Насамперед, обирай довгий пароль. Хакери використовують кілька способів проникнення до твоїх акаунтів. Найпростіший – вручну ввести комбінацію з літер, цифр і символів. Можна також використовувати спеціальне програмне забезпечення, яке підбирає пароль методом перебору. Саме тому важливо мати довгий пароль, щоб максимально затягнути час зловмисникам.

Довгий пароль – добре, але довгий пароль із випадковими фразами – ще краще. Якщо ти вигадаєш такі комбінації, яких немає у жодному словнику чи жодній пісні, то шанси твого пароля істотно зростають проти інших конкурентів. Також не варто використовувати символи, що розташовані поряд на клавіатурі (як-от qwerty).

Коли хакери роблять масштабні атаки, як це раніше сталося з поштовими серверами, довгі списки е-пошт та паролів просочуються в онлайн. На жаль, часто люди використовують однакові комбінації для різних сайтів. Тому, зламавши твій акаунт у Facebook, зловмисники можуть отримати доступ до твого Netflix, Youtube та, що найстрашніше, Google й історії пошуків.

Перевірити надійність свого пароля можна тут.

Ну й нарешті, використовуй менеджери паролів. Ці сервіси автоматично генерують та зберігають паролі своїх користувачів. Зазвичай всі паролі зберігаються надійно закодованими. Менеджери паролів суттєво спрощують людству життя, бо після їхнього встановлення треба запам’ятати лише один пароль – від власне менеджера паролів.

В сучасну епоху Instagram та Facebook, паролі залишаються останньою стіною, яка може захищати твої персональні дані від зловмисників. Тому завжди краще перестрахуватися й вибрати складніший код захисту, аніж потрапити під «гарячу руку» хакерів.

Коменти