Розбиті клітки й зношені труби – обов’язкові матеріали для майстерні португальського художника Bordalo II, який використовує сміття, щоб створювати дивовижні скульптури тварин. Усе його мистецтво попереджає нас про небезпеку забруднення довкілля.

31-річний Артур Бордало прикрашає столицю Португалії та інші міста країни різнобарвними лисицями, совами, мавпами й хамелеонами.

Мистецтво

Bordalo II «Лисиця»

Однією з найкращих робіт Bordalo II (Бордало Сеґундо) вважається чотириметровий єнот, що уважно розглядає перехожих зі стіни будинку. Художник створив його з автомобільних покришок та інших автозапчастин.

Bordalo II, «Єнот»

Тварини – це ті, з ким людям найлегше себе ототожнювати, коли я хочу показати руйнівний вплив людини на природу

Bordalo II

Мистецтво

Bordalo II «Вовк»

Майбутній митець народився 1987 року в Лісабоні. Перші кроки в мистецтві він зробив у художній студії діда, відомого своїми акварелями столиці Португалії. Власне, на його честь скульптор взяв свій псевдонім. Bordalo II вивчав мистецтво у Лісабонському університеті, а згодом вирішив присвятити своє життя графіті й скульптурам.

Bordalo II «Лемур»

Вуличне мистецтво з пластику

Ми можемо побачити в роботах Bordalo II іграшки, бампери автомобілів, уривки канатів та навіть пластик, знайдений в шлунках тварин.  Такою була реакція художника на дослідження Ексетерського університету, де стверджується, що мікропластик можна знайти у шлунках ста відсотків морських черепах.

Мистецтво

Мені не потрібно створювати скульптури людей. В кожній скульптурі вже є людська частинка, адже весь цей пластик вироблений нами.

Bordalo II

Bordalo II «Орангутанг»

Його скульптури пов’язані не лише з проблемами відходів; вони порушують і такі теми, як бездумний капіталізм та агресивна споживацька культура. Однак послання Bordalo II не завжди безнадійні. Він створив серію робіт, де міксує сміття з яскравими фарбами. На думку художника, вони символізують, що не все втрачено й у наступних поколінь ще є шанс побачити такі звичні для нас речі.

Мистецтво

Bordalo II «Морські котики»

Коменти