Небайдужі до змін клімату працівники Google, на тлі нещодавньої хвилі протестів у всьому світі, написали відкритого листа до керівництва компанії. В ньому критикують дії (точніше, на думку робітників, бездіяльність) компанії у боротьбі проти забруднення довкілля. 

І вимагають забезпечити наступне: 
  1. Повна відсутність викидів до 2030 року
  2. Google не співпрацюватиме з компаніями, що видобувають горючі корисні копалини.
  3. Компанія не фінансуватиме вчених, науково-дослідні інститути, лобістів та політиків, які гальмують або заперечують проблему глобального потепління
  4. Абсолютна відсутність співробітництва з суб’єктами, що утискають чи схвалюють насильницьке переселення біженців.
Під листом стоять підписи більш ніж тисячі працівників. 

Поштовхом до цього кроку стали колеги з Amazon, які також не залишилися осторонь і брали активну участь у вересневих кліматичних страйках.

Реакція менеджменту Google

Керівництво Google каже, що вони є нейтральною (щодо викидів – ред.) компанією ще з 2007 року, бо регулярно купують квоти на викиди.

Якщо ви не знали, то існують квоти на викиди та фактична торгівля ними. Працює це так: будь-яке підприємство може придбати дозвіл, і з ним легально викинути в атмосферу 1 тонну CO2Наприклад, одне підприємство не виробляє багато шкідливих сполук і тому має надлишок таких квот. Їх можна продати іншому — якому таких квот не вистачає.

До чого тут Google?

  • Компанія продукує викиди, використовуючи електроенергію для живлення дата-центрі та офісів
  • Google купує квоти на викиди та інвестує у відновлювальні джерела енергії, на які збираються перейти впродовж наступних 10 років

Але ж не можна просто «відкупитися» від проблеми. Тому критики й закликають компанію не вести бізнес з нафто- та вугільнодобувними компаніями. Також авторів листа обурює те, що їхній роботодавець підтримує фінансово політиків (111 осіб), які у 90% випадків голосують проти кліматичного законодавства.

Ми, ті, що підписали цього листа, розуміємо гостроту та серйозність проблеми глобального потепління, а також її неспівмірну шкоду щодо маргінальних осіб (жебраки, безхатченки тощо – ред.), закликаємо Google взяти на себе зобов’язання та оприлюднити кліматичний план для всієї компанії

Робітники Google

На що генеральний директор Google Сундар Пічаї відповів, що існує план, згідно з яким саме до 2030 року компанія не має розірвати всі зв’язки з тими, хто продукує викиди.

Коменти