Всі ми знаємо кумедні відео з роботами Boston Dynamics. Тепер у них з’явився серйозний конкурент — винахід студентів Массачусетського технологічного інституту. Учні лабораторії біоміметичної роботехніки (тобто такої, що прагне з допомогою штучних матеріалів відтворити природні властивості) показали свої творіння — «міні-гепардів» (Mini Cheetah), недорогих чотирилапих роботів вагою 9 кг кожен.

Роботів вивели на прогулянку кампусом, де продемонстрували їхні можливості: біг, стрибки, присідання, повороти врізнобіч, приземлення на ноги та гра в футбол. Втім, краще один раз побачити:

На відео видно технічний потенціал нової робототехніки. Зверніть увагу на пластику, як вони повертаються й перевертаються. А сальто з-під опалого листя просто вражає. До того ж, бігати вони можуть зі швидкістю до 8 км/год. Вестибулярний апарат у роботів також в нормі, вони втримаються на ногах та швидко встануть після падіння.

Якщо робопес падає, він автоматично перезавантажує систему, підтискає ноги та, спираючись на лікоть, швидко встає. 

Це все можливо завдяки трьом моторам на кожній нозі, які забезпечують широкий діапазон різних маневрів та рухів. Звичайно, що подібні дії попередньо запрограмовані, але потенціал роботів величезний. Наприклад, їх можна закинути до будівлі, що руйнується і яку потрібно дослідити. Оскільки людей туди відправляти занадто небезпечно — роботи стануть у пригоді.

Коли робот робить сальто краще за доньку маминої подруги.

Коли робот робить сальто краще за доньку маминої подруги.

«Мінігепарди» розроблені за принципом, якими керуються IKEA чи Lego: легка збірка, зносостійкість та відносно низька вартість. 

Розробники хотіли б провести робототехнічні перегони з перешкодами на шляху, де кожна команда керувала б роботами з різними алгоритмами. За словами студентів, це пришвидшить процес дослідження, а також дасть зрозуміти, який з алгоритмів найкращий та що ще можна вдосконалити. Студенти також відкриті до співробітництва з іншими дослідниками та охоче вислухають запропоновані нові ідеї.

У роболабораторії сподіваються, що простота виробництва та низька ціна дозволять використовувати роботів з користю у різних сферах. Головне, аби не було як в одному з епізодів серіалу «Чорне дзеркало».

Коменти