Знайомимо вас з книжковими новинками від українських видавництв. Дві книжки з добірки можете навіть подарувати своїм друзям-іноземцям. Хутчіш замовляйте!

«Заборонений» — Артемій Кірсанов та Сергій Дзюба

книги

Видавництво: Фабула

Авторів ви вже можете знати завдяки фільму «Позивний «Бандерас», знятому 2018 року за книгою Артемія Кірсанова та Сергія Дзюби. Цього ж року творчий дует презентує новий роман «Заборонений». Він про видатного українського поета та борця за незалежність Василя Стуса. 5 вересня відбулася масштабна прем’єра художнього фільму «Заборонений: Історія життя і боротьби Василя Стуса».

За сюжетом книги, колишня аспірантка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а зараз стала медсестрою. Їй запропонували доглядати жінку, що помирає від важкої хвороби. Як виявилося, важкохвора раніше була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя. У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.

Замовити

«Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу» — Сергій Плохій

книги

Видавництво: Клуб Сімейного Дозвілля

Сергій Плохій — провідний фахівець з історії Східної Європи, професор й директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, автор дев’яти книжок. Найвідоміші серед них «Брама Європи» та «Убивство у Мюнхені. По червоному сліду».

Новинка «Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу» – це свіжий, сміливий погляд на останні місяці життя Радянського Союзу. Написана на основі розсекречених документів та інтерв’ю з безпосередніми учасниками подій, які наштовхують на висновок: крах СРСР не був результатом діяльності спецслужб Сполучених Штатів. Навпаки, американські лідери боялися раптового колапсу радянської держави, який міг затягти весь континент в політичний та економічний хаос. Називаючи розпад СРСР «роботою Америки», політичні діячі США переоцінили власний потенціал у знищенні та перебудові іноземних режимів. Автор упевнений: американська роль у розвалі Союзу була міфом, який роздували на догоду діячам американської зовнішньої політики та прихильникам імперського реваншу в Росії. Україна стала ключовим гравцем у цій драмі й не тільки здобула незалежність для себе, але й показала шлях до державності менш рішучим республікам, як-от Білорусь та Казахстан.

Замовити

«Awesome Digital Ukraine»  — Андрій Кириленко та Гліб Буряк

Видавництво: Основи

Ця книжка знайомить і докладно розповідає читачу про досягнення українців в IT сфері. Йдеться в ній про українських геніїв комп’ютерних наук та технологій, про їхню спадщину, що сприяла створенню одного з найбільших цифрових центрів у світі. Це книга про місцевий бізнес, який складається з найкращих світових ІТ-компаній. Про університети, які навчають тисячі інженерів. Про міжнародне співробітництво українських вчених та майбутні перспективи галузі, яка колись була на вершині, і знову шукає належного місця на світовій арені. Тобто — про минуле, теперішнє і майбутнє IT в Україні.

Це перша книжка про внесок України у світовий розвиток цифрових технологій. Українцям є чим пишатися і що показати світу. Це також видання про те, як українці стали частиною глобальної діджитал цивілізації, попри війну, корупцію і брак довіри

Андрій Кириленко, професор фінансів у Кембриджі й автор ідеї створення книги

Видання написане англійською мовою, тож книжка стане чудовим подарунком для партнерів, інвесторів чи іноземних друзів, які хочуть ближче познайомитись з IT потенціалом українців. Можете також докладніше почитати про історію створення книги.

Якщо ви з Києва, то маєте можливість потрапити на презентацію книги, яка відбудеться 20 листопада.

Замовити

«Мистецтво залишатися непоміченим»  — Кевін Митник

книги

Видавництво: Наш Формат

В наш час, коли ми такі залежні від Інтернету та соцмереж, дуже важко залишатися «непоміченими». Google знає про вас більше, аніж партнер, з яким ви живете понад 20 років… Кожен ваш крок в мережі відстежується і зберігається, а особистість буквально вкрадена. Великі компанії й уряди хочуть знати й використовувати ваші інтереси. Тепер конфіденційність — це розкіш, яку не всі можуть собі дозволити.

У цій практичній книзі Кевін Митнік наочно показує, що відбувається без вашого відома, i на цих пpиклaдax навчає «миcтeцтву нeвидимocтi» oнлaйн: peaльнiй тaктицi зaxиcту для вac i вашої родини. Автор точно знає, як можна використати ваші вpaзливocтi i щo рoбити, щoб запобігти цьому. Ви любите працювати у кафе і користуєтеся тамтешнім безкоштовним Wi-Fi? Краще розлюбіть цю справу. Бо злочинці продаватимуть інформацію про вас, а ви потім дивуватиметеся кількості спаму у поштовій скринці.

Книжка написана Кевіном Митником – консультантом з кoмп’ютepнoї безпеки й кoлишнiм xaкepом. Нaпpикiнцi XX столiття його визнaли винним у piзниx кoмп’ютepниx i кoмунiкaцiйниx злoчинax.

Замовити

«Дивачка, що закохалася в мозок» – Венді Судзукі

Авторка книжки Венді Судзукі успішно керує інтерактивної дослідницькою лабораторією Нью-йоркського університету і пише книги про безпосередній вплив фізичної активності на здоров’я мозку. Вона вивчає те, як аеробні тренування покращують нашу увагу, пам’ять і когнітивні здібності.

Венді Судзукі розробила авторську методику фізичних вправ, здатну змінити напрям мислення і вплинути на життя. Детально свої висновки вона описала в цій книзі. У своїй нон-фікшн автобіографії вона дохідливо розтлумачує історію та сучасні досягнення науки про мозок, функції різних його ділянок, а також зв’язок розумової діяльності з фізичними вправами. А ще в книжці є корисні «Струси мозку» — лайфхаки, що активізують роботу різних мозкових структур.

Видавництво: Фабула

Замовити

Серія книжок «Harvard Business Review. 10 найкращих статей»

книги

Видавництво: КМ-Букс

Ця серія книг точно стане у пригоді менеджерам. Переклад найкращих статей, опублікованих у всесвітньо відомому бізнес-журналі Harvard Business Review. Кожна книжка містить 10 статей на різні теми: про стратегічне планування, технологію ухвалення рішень, мультикомандну роботу, особливості публічних виступів, інновації, лідерство та мистецтво управління персоналом. Коротко кажучи, ця серія — невичерпне джерело натхнення та рекомендацій для справжніх лідерів.

Замовити

«Велика історія всього»  — Девід Крістіан

Видавництво: Наш Формат

Доктор історичних наук, пpoфecop icтopiї Унiвepcитeту Мaкквopi – Дeвiд Кpicтiaн, опиcує пpoцecи зapoджeння й poзвитку кocмocу, виникнeння цивiлiзaцiй i мiсцe людини у cвiтi.

Ми мoжeмo з дивовижною тoчнicтю визнaчити, щo пpиxoвaнo зa мiльярди cвiтлoвиx poкiв вiд Зeмлi i щo відбувалося мiльяpди poкiв тoму. Aлe щo бiльшe ми дiзнaємocя пpo Вcecвiт, тo бiльшe нeвiдoмoгo з’являєтьcя. Щo тpaпилocя пiд чac Вeликoгo вибуxу? Чoму вимepли динoзaвpи? Як зapoдилocя poзумнe життя i чoму зapaз ми живeмo в eпoxу глoбaлiзaцiї? Дeвiд Кpicтiaн є oдним з тeopeтикiв кoмплeкcнoї диcциплiни «Вeликoї icтopiї». Вона пoяcнює виникнeння вcьoгo зa дoпoмoгoю фiзики, бioлoгiї, apxeoлoгiї, coцioлoгiї, eкoнoмiки тa iншиx нaук.

Замовити

«Ukraїner. Ukrainian Insider»

книги

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Англомовний арт-бук «Ukraїner. Ukrainian Insider» від відомого медіа-проєкту Ukraїner. Це книжковий варіант подорожей, створений за мотивами першого кола масштабної експедиції Україною. Тривала вона з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — ​від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з мандрівок унікальними куточками країни: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також неймовірні фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною. Якщо хочете мати примірник для себе українською, то таке видання «Ukraїner. Країна зсередини» вийшло ще навесні.

Кожен з нас стає публічним дипломатом, щойно зустрічає іноземця, який запитує «Where are you from?». Ми спробували створити книгу, яка б була інструментом в руках кожного українця. У ній зібрані несподівані та незвичайні історії з кожного регіону, показана справжня і жива Україна, яку ми досліджували протягом довгих трьох років

Богдан Логвиненко, засновник проєкту Ukraїner

До речі, нещодавно вийшов фільм «Ukraïner. The Movie». В ньому ви побачите героїв з різних куточків України, їхнє життя та побут, ремесла й мистецтво, цікаві ініціативи та культуру. Персонажі цієї стрічки не пов’язані між собою, їхні світи різні, утім, ця різність об’єднує країну. 

Замовити

Можете також ознайомитися з двома іншими осінніми добірками: вересневою та жовтневою. Наступний місяць обіцяє багато різдвяних історій, а книги – це найкращий подарунок 🎄

Коменти

Олександр

Реально класні книжки. Декілька з них читав і вам рекомендую