Конференція TED має гасло «Ідеї, варті поширення», вона надихає мільйони людей змінювати своє життя. Ці лекції не просто розкривають очі на світові проблеми, а й пропонують їхнє розв’язання. Вони нікого не лишають байдужим і завжди спонукають до роздумів.

1. Злочинність організована, а ми – ні — Денис Бігус

Корупція є всюди. В кожній країні світу. Питання в її кількості, а рішення — в механізмах боротьби з нею. Чим відрізняються наші корупціонери від інших? І найголовніше — як ефективно можна боротися з корупцією?

А перемога над корупцією, на думку спікера, це питання організації. Денис Бігус – український журналіст, один з 5 провідних борців з корупцією у світі за версією Національного фонду підтримки демократії (NED). 2014 року він брав участь в проєкті  ЯнуковичЛікс з відновлення та розшифрування втоплених документів Януковича.

2. Як говорити, щоб людям хотілося слухати — Джуліан Трежер

Є українські субтитри

Українське дублювання

Чи було у Вас відчуття, що Ви говорите, а ніхто не слухає? Джуліан Трежер — спеціаліст з виступів на TED. І він тут для того, щоб допомогти. В цій повчальній розповіді експерт демонструє методи сильного спілкування — від корисних голосових вправ до порад, як спілкуватися з емпатією. Розповідь, яка може допомогти світу зазвучати прекрасно. Повірте, цю людину справді хочеться слухати. Його виступи TED набирають понад 50 мільйонів переглядів — він випереджає навіть Стіва Джобса та Ілона Маска.

3. Як вести складні розмови — Адар Коен

Адар Коен зараз здобуває науковий ступінь доктора наук з розв’язання конфліктів у Дублінському університеті. Він читав лекції в Гарварді та Чиказькому університеті. У виступі він аналізує складні розмови. Рано чи пізно ви зіткнетеся з непорозумінням і будете вимушені обговорити проблеми. Спікер запропонує вам три кроки до ведення таких складних перемовин.

Він вірить, що конфлікт — це можливість. Тому від нього не потрібно тікати. Його слід вирішувати — з емпатією та спокоєм. Тільки це дасть результат. Адар Коен розповість кілька прикладів того, як його поради працюють на практиці. 

4. Що освіта може запозичити у смартфона — Ілля Філіпов

Ілля Філіпов — співзасновник та CEO студії онлайн-освіти EdEra. Ще на початку свого виступу спікер демонструє те, чим доволі часто грішить освіта — ускладнює просте, замість спрощення складного. Прослухавши цей виступ, ви дізнаєтеся про низку актуальних проблем, присутніх у нашій освіті. Зокрема, про те, що освіта має бути активною, а не пасивною; актуальною, а не архаїчною.

Ви, мабуть, часто чули (а може, й самі казали) «я гуманітарій». Деяким дітям з раннього віку кажуть, що математика — то для розумних. Якщо в тебе не виходить вирішити рівняння, то математика — це не твоє, спробуй щось інше. Знайома ситуація? Ілля Філіпов проводить дуже зрозумілу паралель:

Уявіть що ви купили телефон і вам треба налаштувати його. Читаєте інструкцію, а там все занадто складно описано. Як результат — ви не змогли налаштувати телефон. І тут в кінці бачите напис «Якщо вам не вдалося налаштувати телефон за цією інструкцією, то телефони — це не ваше, спробуйте щось інше». Абсурдна ситуація, хіба ж ні? Найімовірніше, ви підете і придбаєте простіший у використанні. У виступі ви почуєте купу інших прикладів недоліків освіти й шляхи, як їх виправити.

5. Роль Facebook у Брекзиті та загроза демократії — Кароль Кадвалладр

Є українські субтитри

Британська журналістка та авторка Кароль Кадвалладр аналізує Брекзит — одну з найприголомшливіших подій на політичній арені за останній час. Під час написання однієї статті вона чула від мешканців міста (яке активно фінансує ЄС), що вони проголосували за вихід, бо ЄС для них нічого не зробив. Чи те, що їх дістали біженці, хоча кількість іммігрантів у цьому місті — одна з найменших у Британії. Спантеличена Кароль почала копати глибше. І результатами своїх досліджень ділиться у виступі.

Приємного перегляду!

Коменти

Тимур

Щодо Бігуса – занадто дифирамбний опис його особистості, як на мене. М’яко кажучи, виникають сумніви у його незаангажованості та професіоналізмі як викривача і розслідувача (йому просто зливають інфу).