Еволюція зазвичай сприймається як древній механізм, що створив тварин й людей такими, якими ми їх бачимо сьогодні. Чимало людей думає, що цей повільний процес відбувався мільйони років тому й зараз закінчився. Про це пише Phys.org.

Однак насправді існує вкрай мало речей, які б так стосувалися сучасності, як еволюція. Вона буквально всюди. Деякі народи краще переносять лактозу як порівняти з іншими. В одних більше родимок, в інших – менше.  Серед нас є ті, у кого блакитні очі. Природа все ще тасує наші гени, наче карти.

А ти можеш рухати вухами?

Рух вухами можливий завдяки м’язам, що називаються aucularis, і найчастіше зустрічаються у котів та собак. Ці тварини активно рухають вухами у пошуках потенційної здобичі чи для виявлення небезпеки. Навіщо ж така властивість людям – наука поки не знає, однак усі, мабуть, зустрічали тих, хто вміє це робити.

Ще одна дивна річ, яка присутня в нашому тілі – м’яз palmaris longus. Для того, щоб перевірити його наявність, достатньо покласти руку на рівну поверхню й доторкнутись великим пальцем до мізинця. Він допомагає рухати кистю руки, однак науковці доводять, що приблизно 15% серед усіх людей спокійно живуть без цього м’яза.

Еволюція в дії. Дякуємо за хороший наочний приклад VOX

Іншим прикладом еволюції є блакитні очі. Таким собі «кольором за замовчуванням» для наших очей є коричневий. Однак від вмісту меланіну в райдужці ока колір може варіюватися від коричневого до зеленого й сірого.

Зі свого боку, блакитні очі виникли внаслідок мутації в генах OCA2, яка «відключає» вироблення меланіну в очах. Зараз науковці можуть впевнено сказати, що в усіх блакитнооких людей є один предок який, власне, й пережив цю мутацію генів. Жив він приблизно 6-10 тисяч років тому.

І мозок туди ж

Найдавніші Homo Sapiens бродили матінкою-Землею понад триста тисяч років тому. Вчені з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Берліні запевняють, що відтоді наш мозок зазнав серйозних змін. Їхні твердження базуються на дослідженнях черепів наших пращурів.

Мізки древніх Homo Sapiens були схожими на наші, однак були дещо видовженими. Цим вони трохи нагадували неандертальців. Наш мозок набув сучасних форм у проміжку між 100 та 35 тисяч років тому.

Саймон Нойбауер, співавтор дослідження

Однак не варто розслаблятися – мозок постійно змінюється і, якщо раніше його об’єм постійно збільшувався, то тепер він зменшується. Дослідження Джона Гоукса з Вісконсинського університету показують, що за останні десять тисяч років, вперше в історії, розмір людського мозку став меншим. Гоукс каже, що впродовж останніх тисяч років наш мозок, в середньому, зменшився з 1502 до 1241 кубічних сантиметрів.

Ти до мене не ходи, куций коротенький

Найвищою нацією сьогодні визнано голландців, середній зріст яких – понад 185 сантиметрів. Лише за останні 150 років звичайний житель країни «підріс» на 20 сантиметрів. Цей тренд можна спостерігати в усіх країнах Заходу, однак чомусь саме Нідерланди дивляться звисока на інші високі нації.

Вчені думали, що ключем до успіху є медицина, здорова дієта та загальне зростання якості життя. Все виявилося набагато банальніше – еволюція.

Головною знахідкою є те, що високі чоловіки в Нідерландах залишають більше потомства, аніж в інших країнах. У тих самих США найбільше дітей мають чоловіки середнього зросту й низькі жінки.

Герд Штульп, автор наукової роботи

Штульп називає прямим свідченням природного добору те, що нідерландські жінки віддають перевагу високим чоловікам. Однак, на його думку, не варто відкидати такі фактори, як покращення рівня життя, медицина та чинник довкілля.

Українці також не відстають. За даними BBC, наші жінки на 10-му місці у світі за зростом, а чоловіки на 21-му. 

Що далі?

Швидкість наукового прогресу показує, що ми зможемо редагувати гени вже в недалекому майбутньому. Однак те, кому буде доступна редакція генів та принципи використання механізму потрібно обдумати вже зараз. Інакше майбутнє може застати нас абсолютно неготовими до нього. А поки еволюція крокує нашою планетою.

Коменти