Чи знали ви, що фінська телекомунікаційна компанія Nokia є одним з найвпливовіших гравців на світовому ринку мобільної інфраструктури? Наразі вона  виробляє майже все необхідне для створення 5G-мереж — від антен до маршрутизаторів з іншим обладнанням. І масово експортує свою продукцію до США, Японії та Китаю!

На перший погляд новина чудова — ще один доказ здатности Європи будувати й експортувати високотехнологічну продукцію. Та якщо придивитись уважніше, можна побачити, як зазначений приклад стає першим дзвіночком доволі тривожної тенденції.

Схоже, що Європа допомагає розвивати технічні інновації за її межами, водночас не створюючи необхідного середовища для розвитку технологій у себе.

Тоді, як Nokia продукує та експортує компоненти 5G-мереж, США і Китай об’єднують їх у системи. Цим вони збільшують вартість продукції, що у свою чергу створює вигідніші умови для подальшого експорту його на світовий ринок. Це те саме, якби Європа продавала борошно, яйця та цукор, а інші країни використовували їх для випікання тортів — що одного разу пішли б на продаж до Європи.

У чому ж корінь проблеми?

Вихід із цієї несприятливої ситуації — сильніша правова підтримка технологічної інфраструктури. І вона має включати не лише ухвалення відповідних законів чи нормативних актів, а й належну співпрацю між органами, технологічними компаніями, юридичними фірмами та іншими зацікавленими сторонами.

Європа мусить створити таку систему, де новітні технології можна було б не лише винайти й випробувати, але й комерціалізувати, і використовувати на практиці.

Зараз у Європі роблять чимало технологічних винаходів, а в галузях розумної інфраструктури (smart mobility) й телемедицини і поготів. Однак тут не можуть ними скористатися, бо не існує правової основи, яка б дозволяла використовувати ці винаходи на практиці.

Американці вже за крок до впровадження служб роботаксі, а поліція Об’єднаних Арабських Еміратів широко застосовує безпілотники під час своїх місій, позаяк єдиною європейською країною, де використання подібних технологій можливе принаймні теоретично, зостається Фінляндія.

5G

Модель роботаксі, які Ілон Маск хоче впровадити 2020 року

Європа досі не має необхідної правової інфраструктури тому, що місцеві законодавці часом просто недостатньо поінформовані щодо потреб технологічних компаній. Вони ніби не розуміють, яку законодавчу базу слід створити, щоб вона була сприятлива до залучення нових технологій у повсякденне життя і водночас пильнувала, щоб вони були максимально безпечними для суспільства.

Політики надто зосереджені на захисті населення від потенційних загроз, не приділяючи при цьому належної уваги потенційним перевагам.

Європейські політики тепер часто вдаються до обмежень, що бува переходять межу. Тому законодавча база з регуляції впровадження 5G-технологій зазнала значніших обмежень проти законодавчої бази США, не кажучи вже про Китай. Через це виникає сумна тенденція: стартапи щодо 5G-технологій «тікають» до США чи Китаю (наприклад, латвійський стартап безпілотників AirDog не зміг привернути увагу європейських інвесторів, проте згодом досяг успіху в штатах).

Поки консервативна Європа не надасть науковцям та винахідникам змоги комерціалізувати свій продукт, вона ризикує втратити велику частку технологічних інновацій. А це серйозна шкода економіці європейських країн, яку може спричинити така надмірна обачність.

Європі слід стати відкритішою до сміливих нововведень — і що швидше, то краще. А для цього слід навчитися розв’язувати подібні питання компетентно на рівні урядовців та політиків.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти

Асекс

А який сенс у 5г? Для сидіння в інтернеті 4г більш ніж достатньо, та й 3г прийнятно. А сервери на телефонах людям все одно не дадуть розміщувати, інакше глобальна цензура впаде

Serhii

Якось аналітика не ахти. Не зрозуміло про що говориться, про комунікацію? Тоді 5г мережі в Європі впроваджують як і всюди. При використання цих 5г мереж? Тоді тут проблема не лише в законодавстві.