Технології й далі впливають на нашу взаємодію зі світом. Магнітна плівка — нова розробка вчених із Саудівської Аравії.

З її допомогою можна відчиняти двері та керувати перемикачами. Для цього треба лише махнути рукою або кліпнути очима. 

Плівка містить крихітні електромагнітні датчики. Вона легка, гнучка й доступна в багатьох варіантах кольорів.  Її можна наклеїти на руку, кінчики пальців та навіть у зіниці очей, а саудівські науковці вже встигли похвалитися унікальністю свого винаходу. Про це пише гонконзька South China Morning Post.

Електронна плівка зазвичай потребує джерела живлення та пам’яті. Усе це пов’язано з чіпами, дротами та антенами, що робить її незручною. Зі свого боку, наш винахід зовсім не потребує усього вищезгаданого.

Юрґен Косел, керівник проєкту

За словами Абдулли Альмансура, штучна плівка виготовлена з ультрагнучкої біосумісної матриці. Під час виготовлення плівки її наповнюють намагніченими мікрочастинками. Це дозволяє суттєво спростити та здешевити процес виготовлення.

Плівка може підтримувати намагніченість до 360 мілітесл. У такий спосіб поверхня, яку покриває плівка, отримує від неї магнітні властивості.  Винахід легко відстежується сенсором, що дозволяє комп’ютеру з великою точністю конвертувати навіть ледь помітні порухи у команди.

Можливе застосування

Науковці вже протестували плівку на людських очах, щоб відстежувати рух зіниць. Тож потенційно її можна буде застосовувати для налагодження комунікації з паралізованими людьми. Іншим застосуванням магнітної плівки може стати відстеження стану водіїв з метою запобігання мікроснам.

Коли ж плівка прикріплена до пальця, вона дозволяє використовувати жести для керування речами. Приміром, можна відкрити двері, просто махнувши рукою. Перспективною галуззю є застосування винаходу для керування інвалідними візками.

Плівку можна виготовити в будь-якому кольорі, формі чи розмірі. Можна зробити її непомітною чи навіть стильною.

Абдулла Альмансурі, співавтор дослідження

Таким чином, можна виділити основну галузь використання намагніченої плівки. Йдеться про її використання для безконтактної взаємодії людини з комп’ютером в медицині. Іншою надзвичайною перспективною галуззю є використання плівки в стерильних наукових лабораторіях задля зменшення їхньої забрудненості.

Схожі розробки

Ілон Маск ще торік заявляв про те, що хоче об’єднати мозок людини зі штучним інтелектом. Тому підприємець активно вкладає кошти у стартап Neuralink, метою якого є створення пристрою, здатного посилати мозкові сигнали на зовнішні прилади.

Також подібні експерименти вже йдуть повним ходом в університеті Гренобля. Там команда вчених вже досягла певних успіхів у розробці екзоскелету для людей, які страждають на параліч.

Коменти