У попередніх статтях ми писали про те, чому держава як інституція є засадничим фактором існування України. Можна, звісно, мріяти про самоврядування областей за зразком штатів у Америці, проте рівень громадянської свідомості українців досі перебуває нижче необхідної ланки. Це пояснює чому так цікаво споглядати сварки між можновладцями, і так нецікаво розбиратися у тому, як працює державний апарат і хто за що відповідає.

Мало хто розуміє різницю між Міністерством фінансів та Національним банком. Та й навіщо?

Перш ніж хтось заволає «Я цим бандитам жодної копійки не віддам!», ми спробуємо розібратися у тому, чи потрібно сплачувати податки й що з ними не так в Україні.

Раніше все було безкоштовне!💵

Попри те, як файно жилося із ковбасою по 2.20, безоплатною медициною та путівками до санаторіїв — потрібно розширювати свій горизонт планування і позбавлятися культури бідності.

Багатьох працівників цікавить виключно зарплатня «на руки» — питання податків залишається на розсуд роботодавця. А дарма: враховуючи ПДФО, військовий збір та ЄСВ, податок із вашої зарплати становить майже чверть суми. Це означає, що кожна четверта гривня, зароблена вами, прямує до держбюджету.

податки

Рейтинг легкості сплати податків. Джерело

Попри міфи, реальними спонсорами держбюджету України є самі громадяни.
Саме за ці кошти держава робить закупівлі, сплачує зарплатню держслужбовцям, розподіляє бюджет та утримує всі інституції. Отже, якщо ви не плануєте винаймати квартиру у власної тещі, коріння «безкоштовної» освіти, медицини та інших суспільних благ дозволить вам мислити тверезо.

Навіщо сплачувати податки у кишені олігархам?🕴️

Попри популярність цієї тези, 9 з 10 українців ніколи не сплачували податки самостійно. Через це в нас немає ані розуміння принципу оподаткування, ані масштабів цієї процедури.
податки

Надходження до бюджету торік. Найбільша частина сплачується самими громадянами.

А дарма, адже в Україні зі своєї зарплатні ви, загалом, сплачуєте майже 40% через т.зв. «непрямі податки» — податок на додану вартість товарів у розмірі 20%. Оскільки прямі (себто зарплатні) податки важко передбачити, держава запроваджує непряме оподаткування у вигляді ПДВ, яке точно сплатить кожен громадянин.
Після відрахування податки прямують не на дебетову картку чинного Президента чи чергового олігарха, а прямісінько до державних фінансових фондів, з яких наступного року формують бюджет.
Злодій не може заволодіти податками напряму — він може лише обдурити вас самих.
І саме про це наш наступний абзац.

То навіщо сплачувати податки?🤔

Згадайте собі ситуацію, коли до вас підійшов бідака із проханням дати кілька гривень на їжу. Хоч ви й зробили благодійний внесок з власної волі, навряд чи вам хотілося, аби ці кошти пішли на пляшку горілки. Щось схоже має відбуватися і між громадянами та державою.
Хай який розмір вашої заробітної плати чи форма оподаткування, ви так чи інакше наповнюєте бюджет України, а отже — маєте повне право розпоряджатися цими коштами.
Оскільки гетьманів в Україні ніколи не бракувало, задля централізованого керівництва народові надані делегати — своєрідні слуги, які за кошти платників податків мають захищати їхні інтереси та транслювати їхні бажання у Верховній Раді.
податки

Найбільші платники податків в Україні серед компаній.

Дуже прикро, коли ці делегати не тільки не чують власних обранців, але й хамовито виставляють на показ власні статки, здебільшого сумнівного походження.  За ширмою депутатського гонору та презумпції недоторканості криється ілюзія можновладства — хибне переконання у тому, що делегована депутатові влада і право голосу належать йому, а отже, він може користуватися цим для власної користі.
Простіше кажучи, кожен депутат і супутні йому держслужбовці отримують кошти напряму з вашої зарплатні. Якщо вони неефективно їх розподіляють, утворюють тіньові схеми та ставлять «рєшал» на місця — вони обдурюють вас самих.

Може, просто працювати на «мінімалку»?🔬

Досвід розвинених країн наочно демонструє, що проблема не у кількості податків, а в тому, чи якісно їх розподілено та імплементовано. Навіть якщо звести усі зарплати українців до мінімального показника, а решту сплачувати у конверті — буде підвищено непрямі податки.
Хліб дорожчатиме настільки, наскільки не вистачатиме податків до бюджету.

То який вихід?💸

Сплачувати податки, але й не позбавляти себе «задоволення» контролювати їхнє розподілення!
Річ у тім, що, окрім пам’ятників Леніну, панельних багатоповерхівок та автомобілів «Жигулі», від СРСР ми успадкували патерналістський світогляд. Інакше кажучи, наші батьки та батьки наших батьків й гадки не мали про те, навіщо потрібні податки й куди вони йдуть.
Коли ми звертаємося до лікаря, ми намагаємося потрапити до найкращого фахівця, а не полишаємо цей вибір міністру охорони здоров’я. З державою чомусь інакше: ми готові сліпо делегувати власні гроші та нехтувати виборами, а потім вкотре жалітися на злочинну владу.

Коменти

slsh1o

Одна з тих тем, яку було б круто взагалі перевести ще й у відео.