Instagram вправно задовольняє потреби користувачів: підписавшись на сторінку певної тематики, ви отримаєте щонайменше 5 рекомендацій аналогічних, дуже близьких за наповненням сторінок. Соцмережа є величезною й має понад мільярд користувачів. Тут поєднуються безліч культур, які обмінюються усіма можливими думками та ідеями. Водночас у стрічці можна зустріти чимало небезпечного та екстремістського контенту. 

Як ШІ формує рекомендації для мене?

Сторінка з рекомендаціями («лупа») не просто рекомендує фото, аналогічні тим, що ви вподобали раніше. Instagram також пропонує інші сторінки, які можуть вас зацікавити. Це чудовий підхід, адже так ви не залишатиметеся в «бульбашці», де бачитиме одне й те саме.

Рекомендації формуються в декілька етапів:

  1. система переглядає вподобані раніше облікові записи
  2. ідентифікує схожі акаунти 
  3. обирає з них 500 дописів
  4. фільтрує (видаляє спам, дезінформаційні пости та жорстокий контент)
  5. складає список з 25 пріоритетних постів (де 1 – користувачу найімовірніше сподобається цей контент, 25 – найменш вірогідно, що користувачу сподобається цей контент)
  6. розміщує ці пости у вкладці з рекомендаціями
Instagram

Процес пошуку подібних до вподобаних вами постів

Ви можете допомогти алгоритмам: натисніть на три крапки у верхньому правому куті посту та оберіть «Не цікавить цей допис». Тоді система тямкіше формуватиме для вас персоналізовані рекомендації.

Instagram

У результаті лише 25 «кандидатів» проходять відбір

 

Також штучний інтелект може відфільтровувати деяку інформацію.

Ми тренуємо ШІ, аби той завчасно виявляв пости з міфами про вакцинацію

Іван Медвєдєв, інженер-програміст Instagram

Так алгоритми блокують хештеги #vaccinescauseaids («вакцини спричиняють СПІД»), ідентифікуючи їх як «достеменно неправдиву інформацію» з посиланнями на ВООЗ.

Але є два «але»

По-перше, немає чіткого роз’яснення, як сама система ідентифікує спам та дезінформацію. Це можна пояснити тим, що розкриття такої інформації полегшить «роботу» особам, які прагнуть поширювати подібний вміст. 

По-друге, не зрозумілі масштаби використання штучного інтелекту. Бо позицію Facebook з цього приводу можна схарактеризувати так: ШІ = магічний інструмент для стримання та запобігання крайнощів, особливо коли йдеться про політику. Позиція ж експертів нерідко протилежна — вони побоюються можливого використання ШІ з поганими намірами.

Коменти