Нещодавно Тім Бернерс-Лі, творець Всесвітньої павутини, опублікував амбіційний план, в якому детально описує спосіб покращення мережі Інтернет. Він змальовує кроки до кращої керованості мережі та методи боротьби з дезінформацією, спостереженням за даними та цензурою. Про це пише DW.

«Контракт для Вебу» створений Фундацією Всесвітньої павутини разом з представниками урядів, організацій та громадянського суспільства. Основною метою їхньої співпраці є забезпечення доступу до знань разом із посиленням відповідного законодавства. Документ стверджує, що ніхто з користувачів мережі не може отримувати прибуток шляхом порушення базових прав людини чи демократії.

Якщо ми не будемо діяти разом просто зараз, щоб запобігти зловживанням у мережі тих, хто хоче експлуатувати, розділяти й підривати, то ризикуємо змарнувати все здобуте

Тім Бернерс-Лі

Міжнародна підтримка

«Контракт для Вебу» підтримує більше ніж 150 організацій та компаній, включно з такими гігантами, як Facebook, Google та Microsoft. Про свою підтримку документа заявили правозахисні організації, як-от Репортери бе кордонів. Уряди Німеччини та Франції також підтримали проєкт Тіма Бернерса-Лі.

Я обома руками за те, щоб зберегти вільний Інтернет. Такий, до якого ми звикли протягом останніх десятиліть

Петер Альтмейєр, міністр економіки ФРН

Важливим, однак, є те, що сам «Контракт» ні до чого не зобов’язує підписантів і його виконання залежить лише від доброї волі держав. Документ встановлює межі для національного законодавства, які захищатимуть конфіденційність в мережі та особисті дані її користувачів.

Левова частка у створенні «Контракту для Вебу» належить Фундації Всесвітньої павутини. Фундація заснована 2012 року Тімом Бернерсом-Лі та є некомерційною організацією. Її основним завданням є розвиток та доступність мережі Інтернет у всьому світі.

Переломний момент для Інтернету?

На думку творця Всесвітньої мережі, вона переживає зараз ненайкращі часи. Тім Бернерс-Лі давно закликає небайдужих втрутитися в процеси, що відбуваються в мережі задля майбутнього всього людства.

Ми зараз на переломному етапі. Лише від нас залежить те, яким буде Інтернет у майбутньому – глобальною силою добра чи частиною цифрової антиутопії

Тім Бернерс-Лі

Попри критику Google та Facebook, Бернерс-Лі активно захищав їхнє право на участь у створенні контракту. Обидві компанії давно зазнають осуду за свої бізнес-моделі збору даних, розповсюдження дезінформації та порушення права користувачів на приватність. На думку Тіма Бернерса-Лі, Google та Facebook заслуговують на рівне місце за столом разом з урядами та іншими Інтернет-компаніями.

Що там у «Контракті»?

У документі вказано дев’ять основних принципів. По три для урядів держав (1-3), компаній (4-6) та простих користувачів мережі(7-9).

  1. Забезпечити кожному доступ до мережі.
  2. Підтримувати Інтернет доступним для всіх.
  3. Поважати основоположні права користувачів Інтернету на приватність та захист даних.
  4. Зробити Інтернет недорогим й доступним для всіх.
  5. Поважати й захищати особисті дані користувачів для побудови довіри всередині мережі.
  6. Розвивати технології, які підтримують найкраще в людях і протистоять найгіршому.
  7. Бути творцями й співавторами мережі.
  8. Будувати сильні спільноти, що поважають цивілізований діалог і людську гідність.
  9. Боротися за Інтернет!

А ви як гадаєте – чи почне коли-небудь цей контракт діяти?

Коменти

Громадянин

Дякую за матеріал! Гадаю, що шифрування, приватність, місія Starlink та криптовалюта Gram унеможливить диктатуру. Шифропанк, живе Анархія!