Науковці з Центру кліматичних досліджень Каліфорнійського університету стверджують, що за 50 років Арктика залишиться без льоду. Дослідники стверджують, що, якщо люди не зменшать викиди парникових газів, то арктичний лід не зможе ефективно відбивати тепло. Лід повністю розтане, і станеться це між 2044 та 2067 роками.

Деякі дослідження вказували, що Арктика втратить льодовий шар вже 2026 року, інші робили ставку на вересень 2132 року.

Вересень використовують як еталонний місяць для вимірювання об’ємів льоду, адже саме цього місяця його рівень — найменший після літа. 

Чому така велика різниця в даних досліджень? Чад Теккерей, доктор філософії Каліфорнійського університету і співавтор дослідження, пояснив, що причиною є процес зворотного зв’язку альбедо.

Це процес, при якому відступ льоду оголює темну водну поверхню. Зі свого боку, вода відбиває куди менше тепла, аніж лід і краще нагрівається від сонячних променів. А тепла вода прискорює подальше танення арктичних льодів.

Цикл зворотного зв’язку альбедо

Перебіг дослідження

Теккерей та його співавтор Алекс Холл використали нові методи для дослідження танення арктичного льоду. Науковці порівняли 23 моделі танення льоду із супутниковими знімками Арктики за тридцять років та виділили шість, які найточніше відтворюють арктичні процеси.

Супутникові знімки показують, що з 1979 року площа льодів зменшується приблизно на 13% що 10 років.

Двома словами про те, що не так з Арктикою

Зараз площа арктичних льодів становить 5-6 млн км2 і залежить від пори року. За словами Теккерея, коли площа арктичного льоду зменшиться до 1 млн км2, Арктику можна буде вважати такою, що «не має льоду». Зате мікропластику там не бракуватиме.

Коли площа льоду буде меншою за 1 млн км2, це стане точкою неповернення. Після цього Арктика не зможе наростити достатньо льоду взимку й далі танутиме під тиском теплих вод океану

Чад Теккерей, автор дослідження

Географічною межею дослідження Теккерея став сімдесятий градус північної широти. Однак, попри географічні обмеження, науковець стверджує, що лід, який лежить південніше цих координат, розтане ще швидше.

Коли Теккерея спитали, чи можна відновити льодовий покрив, він відповів, що зараз у вчених немає сценарію повторного росту льодів… 

Коменти