Українська музика набирає обертів. Ми не стоїмо осторонь — збираємо для вас найкраще, варте уваги. Звісно, українською. Поїхали 😉

1. Jamala — Ціна правди (саундтрек до фільму «Ціна правди»)

Jamala випустила кліп на пісню, яку записала разом із камерним оркестром «Віртуози Києва». Ця пісня — саундтрек до фільму «Ціна правди» (у світовому прокаті має назву Mr. Jones). Історичний трилер, що розповідає про журналіста Гарета Джонса, який 1933 року приїхав до Москви взяти інтерв’ю у Сталіна. Але в результаті зробив набагато важливішу справу — розповів світу про геноцид українців 1932-1933 років.

У Москві Гарет знайомиться з Адою Брукс, яка відкриває йому очі на страшні події Голодомору. Тоді журналіст, попри погрози радянських спецслужб, робить репортаж про Голодомор, який згодом друкують найбільші газети світу.

Джордж Орвелл читав статті Гарета Джонса. Можливо, саме вони й стали підґрунтям для написання антиутопії «Колгосп тварин».

Слухати

2. Тулим — Землетрус (мініальбом)

Хіп-хоп гурт із Києва ще десять років тому випустив свій дебютний альбом. А цього місяця презентував свій четвертий мініальбом «Землетрус». Хлопці виступали на одній сцені з культовим американським хіп-хоп гуртом Onyx. П’ять нових треків та кліп з українським андеграундом.

Слухати

3. LATEXFAUNA ODYSSEY

Столичний гурт представив нову пісню Odyssey з інді-поп звучанням, яке ду-у-уже розслабляє. На створення цієї пісні їх надихнули… стародавні греки! Стародавня грецька культура — це фундамент сучасних культур Європи та Близького Сходу. LATEXFAUNA вирішили передати своє захоплення греками за прикладом Гомера, котрий оспівував у своїх епічних поемах царя Одіссея.

Наша ода найкрутішій цивілізації, що існувала на Землі — вільнолюбним грекам, які плекали культ науки, свободи, фізичної культури та мистецтва. Якщо дивитися Discovery, то зрозумієте, наскільки сильно вони вплинули на нас і визначили вектор розвитку Західного світу. Дух хитромудрого Одіссея супроводжуватиме нас дуже далеко, аж по той бік зірок і до самого кінця.

Слухати

4. KALUSH — Ти гониш

Минулого місяця ми вже розповідали про нову сенсацію української реп-сцени. І от KALUSH презентували новий трек. Реп-тріо реально «гонять» у кліпі: вогнемети, стрибки з парашутом та калуський Cybertruck на якому хлопці роз’їжджають, наче на зйомках Mad Max.

Пісня — не тільки про страшенно крутезний калуський флоу. Останні секунди у відео звертають увагу на наболілу соціальну тему:

Ми руйнуємо себе своїми звичками та нездоровим способом життя. В цьому треку я хочу сказати про те, куди нас може привести те саме «за компанію»

Лідер гурту Псючий Син (Олег Псюк)

До речі, трек записали на легендарному американському хіп-хоп лейблі Def Jam. Тут записувались Logic, Big Sean, Kanye West, 2 Chainz, Desiigner та багато інших зірок світового рівня.

Слухати

5. alyona alyona — В хаті МА (альбом)

8 пісень — новий альбом із новим звучанням. Тут є все: вибухова пісня «Завтра», лірична «Казка», у «Не перегоріти» чутно саморефлексію щодо стрімкого успіху, «Сіє Віє» з сучасним міксом українського фольклору та амбіційний трек «В хаті МА».

Це літо було особливим: я відкрила безліч нових країн і фестивалів — як в Україні, так і за її межами. Між перельотами я іноді писала. Ідеї, спостереження, враження від спілкування з земляками. Я не очікувала, що на мене обрушиться стільки зайнятості. Наступного року я планую концептуальніше взятися за другий альбом

alyona alyona

Слухати

6. KAZKA — Палала

Випуском цієї пісні гурт анонсував новий альбом NIRVANA, який вийде наприкінці цього року — 27 грудня. Нам вже відомі три пісні: «Палала», її англомовний варіант Nobody Like You (бо ми усі пам’ятаємо шалений всесвітній успіх пісні «Плакала») та «Твоєї крові». Остання пісня, за словами самого гурту, є найвідвертішою.

Колишні ніколи не йдуть з нашого життя просто так, але ми маємо вміти вибрати потрібний час і відпустити їх назавжди. А найкращий час — просто зараз. Шукайте людину, яка зможе допомогти забути про страхи. Ту, про кого сміливо зможете сказати: Ми з тобою однієї крові

Якщо хочете потрапити на лайв-презентацію альбому — біжіть за квитками на подію, що відбудеться 4 березня 2020 року в Києві.

Слухати

7. Ріаnобой — Хісторі (альбом)

Випуском нового мелодійного альбому Ріаnобой святкує десятиріччя сольної кар’єри. Романтичне звучання та приспіви, що надихають — це десять пісень, від прослуховування яких переживаєш виключно позитивні емоції.

У історії залишаться лише любов та музика. Видати альбом — це як полетіти у космос. Щойно відбувся запуск, все димить, тремтять руки й розколюються голови, скафандр вже практично горить, але ми відриваємось і злітаємо – маленький крок для людства, але гігантський для автора і команди. Ракета в нас безрозмірна — ласкаво просимо на борт, залазьте, всі вліземо.

Ріаnобой (Дмитро Шуров)

Слухати

8. Shy — Повернись

Відео неможливо дивитись без сліз на очах, бо співачка Shy торкається дуже важливої соціальної теми. Кліп був випущений до всесвітнього дня дітей-сиріт. І знялися в ньому зовсім не актори. А ті, хто справді знають як це, дорослішати без батьків — дітки із виховного центру «Отчий дім»

Це балада про те, як одній людині дуже не вистачає іншої

Слухати

9. D.Marsh — Хто я без тебе

«Хто я без тебе» — це дебютна пісня українського гурту D.MARSH

Історія про одне ціле. Тіло і подих. Простір і час. Світ та життя. Все інше немає значення. На параді любові – Хто я без тебе.

Взаємини починаються зі злиття, коли закохані вважають себе одним цілим, оскільки у них спільні бажання та інтереси.

Фронтмен гурту Михайло Опекан

Бувають етапи, коли романтика минає, партнери починають підсвідомо ідентифікувати себе як окрему особистість, і якщо дві самодостатні людини при цьому не втрачають інтересу одна до одної — стосунки стають зрілими та гармонійними. Важко уявити своє існування без рідної половини, втративши яку, ми запитуємо: «Хто я без тебе?».

Основна ідея лірик-відео полягала у тому, що текст пісні плавно з’являється та переходить у своєму логічному напрямку на тілі. Аби втілити цю ідею, все тіло моделі було заклеєно тимчасовими татуюваннями-уривками з тексту пісні.

Гурт D.MARSH вже незабаром випустить міні-альбом, куди також увійде сингл «Хто я без тебе».

Слухати

10. Арсен Мірзоян — Незнайомці

Кліп своїм відеорядом нагадує суміш фільмів «Марсіанин» та «Інтерстеллар». Тільки у головних ролях тут сам Арсен Мірзоян та модель Ганна Розпутня, а також донька Арсена Ніна Матвієнко. За задумом, космічна історія є алегорією на тему внутрішнього світу людини. Як розповів співак, це історія чоловіка, у якого, як і у всіх нас, є всередині свій власний космос. Головний герой намагається приборкати цей особливий світ та непізнану глибину власного я.

Відео знімали влітку за температури +35 градусів на вугільному сховищі, де Арсен десять годин провів у скафандрі та втратив близько двох кілограм ваги, а фотограф отримав тепловий удар.

Нам було неймовірно спекотно від сонця, а ще й чорне вугілля смажило знизу як грубка. Вода випивалася літрами, час від часу хтось обливався зі шланга пожежної машини, яка чергувала для безпеки. Через дві години серце билося як шалене, наростала нервозність і втрачалося відчуття контролю реальності.

 Усе ж таки, страждання були того варті – кліп вийшов неймовірним. Здається, що от-от прилетить Ілон Маск і колонізує цю планету!

Слухати

11. Randevu — Гуцулка Ксеня

Гурт зі Львова переспівав відому українську пісню «Гуцулка Ксеня». Відеокліп на неї зняли у мальовничих місцях – полонині Боржаві та озері Синевир.

Слухати

12. ТНМК — Історія України за 5 хвилин

Школярі за день до здачі ЗНО ґуґлять «Як вивчити Історію України за 24 години». А гурт Танок На Майдані Конго пропонує краще рішення — вивчити історію за 5 хвилин! У пісні та анімаційному кліпі розповідається буквально вся історія України: від великого вибуху – до наших днів. Ви вже могли впізнати стиль анімації, яку робив Сашко Даниленко. Це його не перша співпраця з гуртом – раніше він зробив кліп на пісню «Гупало Василь». Сашко також створював кліпи для Dakha Brakha та alyona alyona.

Пісня вийшла в межах проєкту «Так працює пам’ять», в якому українські музиканти присвячують свої нові треки пам’яті Данила Дідіка – 15-річного українського активіста, який загинув в лютому 2015 року під час теракту у Харкові.

Історію, говорять, пишуть переможці, тож приєднуйтесь, шановні 

Олег Михайлюта (Фагот), вокаліст гурту ТНМК

Слухати

Коменти