Вченим вдалося створити датчик, здатний вимірювати рівень глюкози в крові через сльози. На основі винаходу створили окуляри, що зможуть полегшити життя людям, що страждають на діабет.

Цю недугу мають понад 380 млн людей у всьому світі, і хворі вимушені постійно контролювати рівень глюкози в крові. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), за останнє десятиліття діабет демонструє тривожні темпи зростання.

За прогнозами, до 2035 року кількість хворих на діабет може сягнути 580 мільйонів.

Для вимірювання рівню глюкози в крові багато хто використовує портативний глюкометр. В ньому необхідно натиснути пальцем на датчик із гострим лезом, щоб отримати пробу крові. Це неприємний та болючий процес, який іноді доводиться повторювати кілька разів на день. Окрім того,  він несе ризик зараження.

Окуляри з біодатчиком для вимірювання глюкози в крові

Новітні окуляри з біодатчиком зможуть моментально вимірювати рівень глюкози в крові без використання крові

Новітній біосенсор зможе ідентифікувати фермент під назвою «глюкозооксидаза» зі сльози, що дозволить легко вимірювати рівні глюкози без крові. Окрім рівня цукру, він може виміряти рівень вітамінів та алкоголю.

Подібні датчики дедалі частіше використовуються в лабораторних умовах, дозволяючи швидко проводити діагностику стану здоров’я. Завдяки низькій ціні вони стають масово доступними навіть у країнах, що розвиваються.

Дослідникам із Фізичного інституту Університету Сан-Паулу разом зі вченими з кафедри наноінженерії Університету Сан-Дієго вдалося встановити такий пристрій на корпусі звичайних окулярів. Дані з пристрою передаються в режимі реального часу на комп’ютер або смартфон.

Такий девайс зможе суттєво покращити діагностику захворювань в лікарні або вдома.

Коменти

Наталя Шевченко

Ваша правда, дякуємо за уточнення. Саме так, майже 600 млн до 2035 року.

Олександр

В статті, на яку ви посилаєтесь, 580 млн. буде до 2035 р. до 2035